“ZLATNA PENKALA”: HTZ dodijelio nagrade inozemnim novinarima, travel blogerima i influencerima

Foto: HTZ

U prekrasnom ambijentu tvrđave Barone u Šibeniku večeras su po 19. put dodijeljene prestižne nagrade “Zlatna penkala”.

Riječ je o nagradama koje Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje inozemnim novinarima, travel blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj godini, a na večerašnjoj svečanoj dodjeli sudjelovalo je 32 sudionika iz 18 zemalja svijeta.

“Protekle tri godine bile su vrlo izazovne za sve nas, a posebice za turistički sektor na globalnoj razini. No, usprkos svim izazovima Hrvatska je postigla odlične rezultate te danas uživamo status destinacije s jednim od najbržih oporavka u turizmu. Snažan doprinos u tome dali su i inozemni predstavnici medija, novinari, travel blogeri i influenceri, koji su svojim pozitivnim izvještavanjem nemjerljivo pomogli u promociji hrvatskog turizma. Naša zemlja ima pozitivan imidž u kojeg su se osobno uvjerili naši gosti koji su svoja iskustva i preporuke nesebično i iskreno podijelili sa svojom brojnom publikom. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima organiziramo ovu posebnu dodjelu nagrada kako bismo dodatno valorizirali njihov rad i važnost u promociji hrvatskih turističkih destinacija”, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, čestitavši svim nagrađenim sudionicima.

Uz direktora Staničića i kolege iz predstavništava HTZ-a, svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Marko Jelić, župan Šibensko kninske županije, Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko kninske županije, Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika i brojni drugi uzvanici.

“Zlatna penkala jedan je od najboljih i najdugovječnijih turističkih projekata koji se ove godine provodi u svom 19. izdanju te koji u prvi plan stavlja sve ljepote i prednosti Hrvatske kao turističke destinacije. Možda smo teritorijalno gledano mala zemlja, ali se zato možemo pohvaliti izuzetnom raznolikošću i bogatstvom, kao i značajnim doprinosom velikih hrvatskih izumitelja čija otkrića dan danas obilježavaju svijet”, poručio je državni tajnik Glavina, zahvalivši svim sudionicima na iznimnom doprinosu u promociji Hrvatske.

Župan Jelić je tijekom obraćanja svim sudionicima izrazio toplu dobrodošlicu te pritom naglasio kako je Šibensko-kninska županija najljepše mjesto na svijetu s izuzetno ljubaznim domaćinima, ali i bogatom poviješću i tradicijom što potvrđuju i čak dva šibenska lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a.

Najznačajnija nagrada “Zlatne penkale” je Grand prix, koji se dodjeljuje u pet kategorija: za najbolju reportažu tiskanog ili online medija, za najbolju radijsku reportažu, za najbolju televizijsku reportažu, za najbolji travel blog te za najbolju objavu na društvenim mrežama.

Ovogodišnji dobitnik Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je francuski novinar Sebastien Desurmont čija je reportaža o Hrvatskoj na 40 stranica objavljena u popularnom magazinu GEO u sklopu koje je prikazao ljepote nacionalnih parkova Krka, Brijuni i Kopački rit, ali i Kvarnera, Zagreba te Slavonije.

Grand prix za najbolju TV reportažu preuzela je Margozata Dzieciniak iz Poljske za TV show “Pytanie na Śniadanie”, koji se emitira na nacionalnoj televiziji TVP2, a u sklopu kojeg je objavljeno čak četiri priloga o Hrvatskoj kao kvalitetnoj i atraktivnoj turističkoj destinaciji.

Ove godine u Kinu odlazi Grand Prix za najbolju radijsku reportažu, a nagradu je osvojila Yunzhen HOU sa Shanghai Radio Station, jedne od najpopularnijih i najslušanijih postaja u Šangaju gdje je emitirana posebna emisija o našoj zemlji “Croatian Rhapsody”.

Grand prix za najbolji travel blog odlazi u Nizozemsku, nagradu je osvojio Chris Thomassen, koji je našu zemlju prvi put posjetio tijekom zime. Tom je prilikom obišao i hrvatski kontinent, a pisao je o Hrvatskom zagorju, Moslavini, Opatiji i Zagrebu.

Nagradu Grand Prix osvojili su i Paula Hernandez Paez te Borja Rodriquez Paez iz Španjolske i to za najbolju objavu na društvenim mrežama. Paula i Borja su u Hrvatskoj boravili pet dana tijekom kojih su obišli Dubrovnik, ali i Koločep, Lopud, Šipan te Lokrum, a svoje su brojne fanove najviše informirali o eno-gastronomiji, kulturi i prirodnim ljepotama.

Dodajmo kako je tijekom programa sve uzvanike svojim inspirativnim jazz notama zabavljala Šibenčanka Ivana Prgin, a da nagrađenima ova dodjela ostane u lijepom sjećanju pobrinuo se umjetnik Zvonimir Vila, koji je izradio statuu nagrade od drveta hrasta starog preko 100 godina.

Podsjećamo i to kako su Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Šibensko-kninske županije i grada Šibenika za inozemne novinare, travel blogere i influencere organizirali posebni program obilaska destinacija, znamenitosti i atrakcija s područja županije, a u sklopu kojeg su obišli grad Šibenik, NP Krku s posebnim naglaskom na Roški slap, Skradinski Buk i Visovac, tvrđavu sv. Nikole, ali i vinarije Testament i Baraka te uzgajalište školjki Oyster22.