Zašto u Hrvatskoj nije uveden porez na nekretnine? “To je pitanje klasne jednakosti koje se svi političari boje”

Ilustracija | Foto: Freepik

Politički ekonomist Toni Prug s Filozofskog fakulteta u Rijeci u Novom danu televizije N1 komentirao je rasprave uvođenje poreza na nekretnine u Hrvatskoj.

Toni Prug smatra da je porez za nekretnine nužan, no nije ga lako uvesti.

“Ovisi kako bi se porez uveo. Čini mi se da je to nužno, od svih zemalja s visokim prihodima smo gotovo jedini koji ništa ne skupljaju od poreza koji se plaćaju svake godine. Osnovno pitanje je raspodjela bogatstva, najveći problem u svijetu koji vidimo je nivo bogatstva koji se koncentrira u malom broju ruku, jedan do pet ili deset posto stanovništva drži 40, 50, 70 posto bogatstva u nekim državama. Hrvatska još nije u klubu najgorih država, ali idemo prema njemu.”

“Treba vidjeti kako će se strukturirati porez, hoće li gledati opći nivo prihoda bogatvstva onog koji se oporezuje ili će gledati obitelj kao jedinicu koja se oporezuje, a ne individua. Također, hoće li se gledati ostatak poreznog opterećenja jer velik broj stanovnika nekretninu koju imaju, u takvom je stanju da nije upotrebljiva za komercijalnu djelatnost”, dodao je.

Na pitanje što smatra zašto porez na nekretnine nije još uveden, Prug je istaknuo:

“To je osinje gnijezdo, teško je to napraviti, podaci nisu jednostavni, nije lako doći do brojeva i statistike da se uvede, a da se društvena pravda zadovolji. Intervencija u logiku kapitala u Hrvatskoj sporo ide. Još živimo na nekom tranzicijskom valu da će nas više privatne investicije osloboditi, ali imamo Bidena koji kaže da ta ideja ne radi i SAD-u treba nešto drugo.”

Najsiromašniji u pravilu s najmanje vrijednim nekretninama kroz razne poreze plate najveći postotak vrijednosti, napominje Prug i dodaje: “To je pitanje klasne jednakosti koje se svi političari boje.”