WHO proglasio kraj pandemije, evo što je o tome rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Foto: Screenshot

Odbor za izvanredna stanja međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a raspravljao je o pandemiji u četvrtak na svom 15. sastanku vezanom uz koronavirus.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se da treba okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje od međunarodnog značaja, javlja Dnevnik.hr.

“Jučer se odbor za hitna stanja sastao po 15. put i preporučio mi da proglasim kraj izvanrednog stanja u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet”, izjavio je Ghebreyesus

O objavi WHO-a se očitovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

“Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće”, rekao je.

“Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao svim drugim virusima koji su trajno među nama”, dodao je.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, pojasnio je, ima svoju proceduru propisanu zakonom.

“HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga Vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, rekao je Capak, objavio je Dnevnik.hr.