Vlada proglasila kraj epidemije, evo što to znači za savkidašnji život građana

Foto: Screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19, a bit će donešena i 531 odluka o ukidanju obveze nošenja medicinskih maski ili maski za lice, javlja HRT.

“Proglašenjem epidemije 11. ožujka 2020., uspostavljeni su nužni instrumenti radi zaštite zdravlja stanovništva, na isti dan kad je WHO proglasio pandemiju. COVID-19 će najvjerojatnije biti prisutan trajno u populaciji, manjim ili većim intenzitetom. Nove će varijante moguće biti zaraznije ili manje virulentne. WHO je 5. svibnja objavio da COVID-19 više ne smatra javnozdravstveno opašnošći. Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, posljedicama bolesti te mogućnosti zaštite populacije. Predlažem Vladi donošenje odluke o prestanku epidemije”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nakon toga potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da “nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite”.

“Donijet će se 531 odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice”, istaknuo je dodajući da je ukupno održana 201 konferencija za medije.

“Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, to jest podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Jedina obvezna isprava je osobna iskaznica, putovnica i vožačka nisu obvezne osim za potrebe za koje su namijenjene”, dodao je.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio zdravstvenim djelatnicima i svim strukturama koje su sudjelovale u borbi protiv pandemije.

“Izražavamo sućut još jednom obiteljima 18 tisuća ljudi koji su preminuli tijekom epidemije”, rekao je Plenković.