Veliki uspjeh zagrebačkih gimnazijalaca na međunarodnoj debatnoj konferenciji u Danskoj

Petar Galinec, Lucia Tolj, Roko Stojadinović Lozica i Jolanda Beriš | Foto: Press

Zagrebački gimnazijalci ostvarili su sjajan uspjeh na debatnoj konferenciji u Kopenhagenu. Nagradu za najboljeg delegata unutar jednog od deset odbora debatne konferencije koja simulira rad Ujedinjenih naroda dobila su čak četiri učenika Prve privatne gimnazije iz Zagreba!

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije s pravom javnosti na učeničkoj su razmjeni u prestižnoj gimnaziji Rysensteen, školi s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Kraljevini Danskoj. Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze u goste u Prvu privatnu gimnaziju, a jednom godišnje zagrebački učenici putuju u Kopenhagen.

“Paralelno s odvijanjem učeničke razmjene 15 odabranih učenika danas je sudjelovalo na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN, zajedno s delegatima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta. Jako smo ponosni na njih jer su pomeli konkurenciju pred sobom!”, izjavila je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld | Foto: Press

RysMUN je međunarodna debatna konferencija u kojoj se sudionici uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje na ovoj konferenciji.

“Učenici Roko i Kiara predstavljali su SAD unutar Vijeća sigurnosti, Diego i Petar debatirali su unutar SPECPOL-a, Jolanda i Leona zastupale su UNHRC, a Helena i Lucia predstavljale su ECOSOC. Petra i Marta zastupale su Saudijsku Arabiju unutar UNHRC-a, a Eva i Sara predstavljale su Meksiko u sklopu ECOSOC-a. Jan i Leo branili su boje Njemačke kao UNEP. Teme o kojima su debatirali uključivale su prava žena, manjina i migranata na Bliskom istoku, osiguravanje prirodnih izvora za buduće generacije, problem nadzora i zaštite podataka, izazove regulacije opojnih sredstava te rat u Ukrajini. Jolanda je osvojila titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a. Od ukupno deset odbora s 250 delegata učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri!”, ponosno je izjavila ravnateljica Breitenfeld.

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti dugi niz godina njeguje međunarodnu suradnju kroz sudjelovanje na mnogim debatnim konferencijama te projektima Najveća svjetska lekcija, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day itd.

Upravo je to jedan od razloga zašto je gimnazija Rysensteen tražila suradnju s Prvom privatnom gimnazijom. Već 13 godina učenici PPG-a debatiraju na najvećoj svjetskoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce Harvard Model United Nations, u organizaciji Sveučilišta Harvard, a također su sudjelovali na sličnoj konferenciji Sveučilišta Yale.

“Jako smo počašćeni što su danske kolege u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog vrijednog međunarodnog projekta. Vjerujemo da će cijela učenička razmjena biti neprocjenjivo iskustvo za naše učenike”, zaključili su iz Prve privatne gimnazije.