U ženskim se torbama mogu pronaći čak i suzavci, elektrošokeri te teleskopske palice!

Foto: Ela Pustajec

Kako bi se na gradskim ulicama osjećale sigurnije, žene u torbama nose šiljaste predmete, suzavce i teleskopske palice, a neke pohađaju i tečajeve borilačkih vještina.

Otkriva to izložba “Što nosim u torbi?” koja predstavlja krunu istoimene kampanje tijekom koje su prikupljane priče žena o tome što nose u torbi kako bi se osjećale sigurno u javnom prostoru, te fotografije sadržaja njihovih torbi.

Izložba se do ponedjeljka 19. lipnja 2023. godine može razgledati na zagrebačkom Zrinjevcu.

Prikupljene priče i fotografije poziv su institucijama da gradove učine sigurnijima za žene.

Dunja Bonacci Skenderović | Foto: Ela Pustajec

“Kampanja ‘Što nosim u torbi?’ otkrila nam je da neke žene, zbog osjećaja nesigurnosti u javnom gradskom prijevozu i taksijima te na ulicama i trgovima u torbama nose i zakonom zabranjene stvari. Te stvari, dakle, imaju kraj sebe, ali ih ne koriste. Kada se žene naoružavaju na taj način kako bi se osjećale sigurnije, jasno je da institucije za njihovu sigurnost ne čine dovoljno. Trebamo osvijestiti tu činjenicu i zbog svojih kćeri, sestara, djevojaka, supruga, mama i baka naše gradove učiniti sigurnijima”, kazala je Dunja Bonacci Skenderović, politologinja, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, članica inicijative “Razotkrijmo skriveno uznemiravanje” i predsjednica udruge Sigurna mjesta.

Većina je žena neko sredstvo za samoobranu nabavila nakon što je doživjela uznemiravanje. Među najpopularnijim je takvim sredstvima sprej za oči, no jedna je žena priznala da je nakon što ju je na benzinskoj postaji neki čovjek pokušao napasti, nabavila i elektrošoker. Među češćim su rješenjima noževi, svežnjevi ključeva te alat. Jedna je žena poslala fotografiju teleskopske palice koju joj je kupio suprug. Palica je zakonom zabranjena, a kazna za njezino nošenje i korištenje iznimno visoka, no čovjek je rekao da će radije platiti tu kaznu nego ženin sprovod.

Ivana Šalinović, profesorica engleskog i francuskog jezika i književnosti, članica inicijative “Razotkrijmo skriveno uznemiravanje” i dopredsjednica udruge Sigurna mjesta, istaknula je kako se o uličnom uznemiravanju ne govori dovoljno. Pojasnila je da se mnoge žene srame pričati o tome, pa se same nose s traumom proživljenom zbog toga. Neke si predbacuju i da su same skrivile seksualno uznemiravanje.

Ivana Šalinović | Foto: Ela Pustajec

“Seksualno uznemiravanje jedan je od najraširenijih oblika nasilja i gradovi trebaju činiti sve što mogu kako bi to nasilje suzbili. Zagreb do kraja godine treba dobiti Strategiju urbane sigurnosti. U njoj smo posebnu pozornost posvetili zdravlju i životnoj sredini. Među ostalim, brigom za sigurnost građana, doprinosimo zaštiti njihova zdravlja”, istaknula je Rada Borić, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Kampanju Što nosim u torbi? provela je udruga Sigurna mjesta koja radi na osvještavanju i prevenciji uličnog uznemiravanja kroz prikupljanje podataka o uličnom uznemiravanju putem aplikacije Safecity.

Inicijativa “Razotkrijmo skriveno uznemiravanje” okuplja pojedinke koje ukazuju na manje primjetne oblike nasilja kojima su ljudi svakodnevno izloženi u javnom prostoru, i kojima je cilj učiniti gradove sigurnijima od skrivenog uznemiravanja.