U ponedjeljak još toplije, meteorolog otkriva kada možemo očekivati prvo osvježenje

Foto: Freepik

Toplinski val vladat će i u prvoj polovini novog tjedna, uz pretežno sunčano vrijeme i ljetnu žegu. Noći će u sve više mjesta biti tople, uz more i vrlo tople, ali će barem dnevnu vrućinu donekle ublažavati poslijepodnevni vjetar s mora, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

“Pljuskovi s grmljavinom mogući su ponedjeljak na krajnjem sjeveru Hrvatske, a osjetno nestabilniji zrak stiže nam potkraj srijede i noći na četvrtak. Stoga će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj osvježiti uz povremene pljuskove i grmljavinu, nažalost i poneko grmljavinsko nevrijeme. Pljuskovi i kratkotrajna bura donijet će osvježenje i na sjeverni Jadran, najvjerojatnije najprije potkraj srijede, te ponovno s petka na subotu”, najavio je Tomislava Hojsak.

On također napominje da se približava “klimatološki najtoplije razdoblje u godini, znano kao razdoblje pasjih vrućina”.

“Sunčano, vruće i sparno zadržat će se u kontinentalnom području do sredine tjedna. U utorak ipak malo niža temperatura, a u gorju i izolirani pljusak. U srijedu navečer i u noći na četvrtak s prodorom nestabilnog zraka stižu pljuskovi s grmljavinom, nažalost, ponegdje opet i jača grmljavinska nevremena. U četvrtak će vrućina popustiti, osim u unutrašnjosti Dalmacije koju će kiša zaobići.

I na Jadranu sunčano, uz tople i vrlo tople noći te vruće i vrlo vruće dane. Mala vjerojatnost kratkotrajnog pljuska ne može se zanemariti u utorak, a potkraj srijede i u četvrtak na sjevernom Jadranu sve su izgledniji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, u utorak i četvrtak na sjeveru prolazno bura.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.