U blizini Samobora počela gradnja najvećeg logističkog i proizvodnog centra u Hrvatskoj

Foto: Press

Najveći i najmoderniji logistički projekt u Hrvatskoj ulazi u sljedeću fazu. RC Europe Group, velika razvojna tvrtka iz Češke, započela je s radovima na izgradnji logističkog parka RC Zone Samobor u gospodarskoj zoni Bobovica.

Na ukupnoj površini zemljišta od 170.000 kvadratnih metara nalazit će se impresivni objekt od 86.000 kvadratnih metara namijenjen iznajmljivanju. U skladu sa zahtjevima, potrebama i željama zakupaca, prostor u budućem logističkom parku moći će se koristiti za skladištenje, proizvodnju ili uredsko poslovanje.

Foto: Press

„S velikim zadovoljstvom najavljujemo ovaj značajan korak u ukupnoj realizaciji ogromnog i vrijednog investicijskog projekta. Završetak izgradnje planiran za kraj 2024. godine, a već svjedočimo velikom interesu i potpisivanju ugovora s budućim najmoprimcima. Vlasnici RC Europea zadovoljni su investicijskom klimom u Hrvatskoj te jako cijene suradnju i podršku našeg vrijednog lokalnog tima, kao i svih relevantnih dionika u Gradu Samoboru i šire. Ovo je tek početak ostvarenja naših dugoročnih planova za hrvatsko tržište, a nekoliko novih projekata već je u pripremi“, poručio je Antonín Dillenz, glavni direktor kompanije RC Europe i voditelj projekta.

Za izvođača građevinskih radova ranije je putem natječaja odabrana ugledna tvrtka FACIES d.o.o.. Oni će se pobrinuti da projekt bude dobar primjer zelene i održive gradnje u skladu s međunarodnim certifikatom BREEAM® i ESG strategijom. Projekt će uključivati i solarnu fotonaponsku elektranu snage 7 MW na krovu, kao i stanice za punjenje kamiona i automobila, modernu kantinu za zaposlenike te niz drugih značajki kojim se RC Zone Samobor usklađuje s najvišim standardima za logističke projekte u Europi.

Značajan preduvjet za početak izgradnje logističkog parka bio je dovršetak pristupne ceste s mostom, rotorom, biciklističkom stazom te javnim parkiralištem koje mogu koristiti posjetitelji gospodarske zone, ali i stanovnici Samobora. Ova pristupna cesta ujedno povezuje zonu s autocestom A3, koja je udaljena svega 1 kilometar. Ranije ovog mjeseca, cesta je predana u vlasništvo Grada Samobora. Također, RC Europe planira nastaviti ulagati u prometnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni.

„Veseli nas što su inozemni investitori prepoznali sve prednosti koje nudi ulaganje u naš grad i gospodarsku zonu Bobovica. Koristi za lokalnu zajednicu bit će brojne: od otvaranja nekoliko stotina novih radnih mjesta pa sve do značajnog unapređenja, pa i rasterećenja prometne infrastrukture. Realizacija ovog projekta je još jedan dokaz kako je Samobor otvoren prema velikim investicijama, što potvrđuje i naša aktualna titula najboljeg velikog grada za gospodarstvo u Hrvatskoj“, istaknula je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora.

Lokacija ovog budućeg modernog logističkog parka strateški je izrazito povoljna – nalazi se u blizini Slovenije i zapadnoeuropskih puteva, ali i izlaza na hrvatsku autocestu A3, što je idealno za trgovinsko poslovanje i logistiku.