TRI OSOBE UHIĆENE: Legalizirali nepostojeću zgradu sa sedam stanova i dva poslovna prostora!

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te 34-godišnjakom i 41-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

“Od prosinca 2015. do srpnja 2017. godine osumnjičena 68-godišnjakinja, kao upravna savjetnica za graditeljstvo ovlaštena rješavati upravne predmete zaposlena u gradskom uredu, a koji predmeti se odnose na izdavanje rješenja o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, nakon što je 34-godišnjak zatražio od 41-godišnjaka da mu ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu na području Maksimira koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole te da mu u svrhu ishođenja rješenja pribavi arhitektonsku snimku za predmetnu nepostojeću zgradu, na što je 41-godišnjak pristao, iako su bili svjesni da predmetna zgrada nije izgrađena i da stoga nisu ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje”, priopćila je PU zagrebačka.

Nakon toga, 41-godišnjak je zaista i izradio arhitektonsku snimku izvedenog stanja zgrade koju snimku nije bio ovlašten izraditi i u kojoj je neistinito naveo da se na katastarskoj čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora građevinske površine 556,31 m2 te je zatražio od ovlaštenog arhitekta i direktora trgovačkog društva da mu potpiše predmetnu arhitektonsku snimku, što je on i učinio.

Potom je od 68-godišnjakinje zadužene za taj upravni predmet u kojemu je 34-godišnjak podnio zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za objekte u svom vlasništvu, zatražio da donese rješenje o izvedenom stanju i za predmetnu nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu na što je osumnjičena pristala.

Iako je bila svjesna da stambeno-poslovna zgrada čija se legalizacija traži još nije izgrađena i stoga nije vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave, u nakani da omogući njeno ozakonjenje osumnjičena je, koristeći se nevjerodostojnom arhitektonskom snimkom izvedenog stanja izrađenom od strane 41-godišnjaka, donijela rješenje o izvedenom stanju kojim je ozakonila nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu.

Ujedno je u rješenju neistinito navela da je nepostojeća zgrada izgrađena i dovršena te da su ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje, pribavivši time korist investitoru i vlasnicima nekretnine u vidu isprave kojom se ozakonjuje nezakonito izgrađena zgrada.

U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu provedene su pretrage osoba, vozila, stanova i poslovnih prostora osumnjičenih na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave virovitičko-podravske.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i kriminaliteta.