Sutra počinju 74. Dubrovačke ljetne igre, svečanost otvaranja možete pratiti u izravnom prijenosu na HTV-u

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak 10. srpnja na svome Prvome programu (HRT – HTV 1) u terminu od 21.00 sati prikazuje u izravnom prijenosu svečanost otvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara.

Tradicionalno, svečanim otvaranjem Igre će u svom 74. izdanju biti svečano otvorene 10. srpnja pred crkvom svetog Vlaha u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića. Glumica Nataša Dangubić doći će kroz Vrata od Ploča, pozdraviti publiku i umjetnike. Uz fanfare i vijećnike, na Knežev poziv glumci osvajaju grad. Festivalski dramski ansambl, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro musica Mostar, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Folklorni ansambl Linđo dio su programa ceremonije otvaranja. Publiku ovog ljeta na Dubrovačkim igrama očekuju četiri dramske premijere te bogat glazbeni program.

Glazbeni program otvorit će 13. srpnja u Kneževom dvoru britanski pijanist mađarskog podrijetla András Schiff, a dva dana kasnije na Revelinu nastupit će pjevačica fado glazbe Mariza.

Na programu su, između ostalih, i Zagrebački solisti, koji slave sedamdeset godina djelovanja, te Maxim Emelyanychev i Aylen Pritchin, Nicolas Altstaedt, Krešimir Bedek, Eckart Runge, Martina Filjak, Gordan Tudor, Marko Mimica, Dubrovački simfonijski orkestar i brojni drugi.

Dubrovačke ljetne igre održat će se ove godine 74. put, od 10. srpnja do 25. kolovoza, te tijekom 47 festivalskih dana publici predstaviti pomno odabrani program koji objedinjuje najkvalitetnije hrvatske i inozemne umjetnike, vlastitu produkciju i vrhunska gostovanja.

A da bi gledatelji HRT-a mogli kao i svake godine pratiti uživo na malim ekranima direktni prijenos te, za našu umjetnost i kulturu iznimno vrijedne manifestacije, omogućuje im tim profesionalaca koji broji više od 50 djelatnika HRT-a.

Redateljski dio potpisuje iskusni Siniša Bulajić, a urednički Lidija Špiranec urednica Odjela Kulture HTV-a, koja ističe: „Svake godine veseli me na novo proces rada kao i stres koji je prirodan kad se radi o izravnom prijenosu. Radujem se tradicionalnoj generalnoj probi u ponoć, manje vrućini na kojoj danima radi veliki tim zadužen za prijenos. No nakon što se svečano otvaranje emitira, otpuštanje adrealina cijelog tima koji sudjeluje u prijenosu nezamjenjiv je pozitivan osjećaj. U nadi da neće padati kiša vjerujem da će dragi gledatelji i ove godine osjetiti svečanost otvaranja igara koje nude cijelu paletu umjetničkog doživljaja kojom će osvježiti i preplaviti dubrovačke ljetne igre.“

Neizostavan dio plesnog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara bit će i Folklorni ansambl Linđo, koji će svojim tradicionalnim nastupima predstaviti bogatu hrvatsku folklornu, plesnu i glazbenu baštinu.

Zatvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza ispred Katedrale, tradicionalno će pripasti Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije s gostima solistima.

Pratite izravan prijenos svečanog otvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara samo na Hrvatskoj radioteleviziji u ponedjeljak 10. srpnja na Prvom programu (HRT – HTV 1) u terminu od 21.00 sati.

Prijenos možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi.