SPREMNI ZA PROTUPOŽARNU SEZONU: Šesti Air Tractor AT-802 predan Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Foto: MORH

Šesti protupožarni avion Air Tractor AT-802 predan je u subotu na operativnu uporabu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a nakon obavljenog redovnog godišnjeg pregleda u Zrakoplovno tehničkom centru d.d. i ostalih radova po zahtjevu proizvođača te završenih provjera na zemlji i u zraku.

Na taj način osigurana je tehnička ispravnost svih protupožarnih aviona 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku koji su za vrijeme Protupožarne sezone angažirani u sastavu Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, objavio je MORH.

Radovi na protupožarnim avionima u ZTC-u provodili su se predviđenom i ugovorenom dinamikom održavanja za redovne godišnje preglede, a sve kako bi se za Protupožarnu sezonu osiguralo do pet Canadaira i šest Air Tractora, što je planirano Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

Također, tijekom današnjeg dana započelo je i izviđanje iz zraka u kojemu će sudjelovati protupožarni avioni Air Tractori i besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3”, a koji će nadgledati priobalni dio Republike Hrvatske, s ciljem sprječavanja i ranog otkrivanja požara te prijenosa podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama i stvaranja zajedničke operativne slike situacije na terenu.

Izviđanje će se provoditi u točno uređenim rutama, a sukladno meteo prognozama i indeksu opasnosti od izbijanja požara.