Smiju li djeca u školu dolaziti u trenirkama? Pitanje jedne majke izazvalo burnu raspravu!

Ilustracija | Foto: Freepik

Ima li škola zakonsko pravo učenicima zabraniti dolazak u trenirkama? Pitanje jedne majke iz Splita u Facebook grupi potaknulo je žustru raspravu, piše Slobodna Dalmacija.

“Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da im zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako odjevena poslana u pedagoga. I ja sam za to da postoji neki kodeks odijevanja, ali ne ovako nešto. Nekad im je zadnji sat tjelesni pa je i praktično da dođu u tuti”, napisala je majka-

Ubrzo je u komentarima započela rasprava i iznošenje različitih mišljenja. Mnogo je onih koji ne podržavaju dolazak u školu u trenirci.

“U tuti nije primjereno ić u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja.” “Imaju pravo. To najčešće uvrste u statut škole. Ni kod mog djeteta ne smiju u tuti u srednjoj školi. Ako ima TZK, ponese u kesi pa se presvuče.”

Drugi ne vide ništa sporno u oblačenju trenirke u školu. Pa, među ostalim, pišu: “Ajme meni čime se oni bave. Ok kratke hlače, minice, majice na špaline, ali tute. Pa u čemu je problem s tutama??? Stvarno nek se bave bitnim stvarima.” “Kad škole budu imale adekvatne garderobe i dvorane za tjelesni odgoj, onda će moći takve stvari određivat! Klinci dolaze iz škole na Marjan na tjelesni, torbe i stvari ostavljaju po podu, presvlače se, tj. skidaju po cesti i u čemu su trebali doć? Bitno da su oni donijeli kodeks oblačenja, a što nisu osigurali njegovo provođenje, to nije bitno!!”

U statutima mnogih srednjih škola doista piše da je zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći.

U Pravilniku o kućnom redu I. gimnazije u Splitu piše da učenici moraju dolaziti uredno i primjereno odjeveni u školu.

“Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim hlačama, dekoltiranim majicama i slično” piše u Pravilniku. Trenirke su zabranjene i u Elektrotehničkoj školi.

“Učenici su dužni u školske objekte dolaziti uredno i prikladno odjeveni, sukladno uobičajenom načinu odijevanja u drugim javnim i kulturnim ustanovama (u dugim i nepoderanim hlačama, u majici ili košulji s rukavima i bez neprimjerenih natpisa i znakova). Nije dopušteno dolaženje u trenirci, osim na nastavu tjelesne i zdravstvene kulture”, piše.