Preminuo brigadni general Josip Petrović: “Hrvatska vojska izgubila je velikog čovjeka”

Foto: Hrvatski generalski zbor

U Zagrebu je danas nakon dulje i teške bolesti preminuo brigadni general Josip Petrović, objavio je Hrvatski generalski zbor.

General Josip Petrović rođen je u Konji (Virovitica) 11. listopada 1942. U Zagrebu završava Elektrotehnički fakultet, kao stipendist Ratnog zrakoplovstva JNA. Nakon diplomiranja 1966. odlazi na odsluženje vojnog roka u Školu rezervnih tehničkih oficira u Rajlovac pokraj Sarajeva, stoji u biografiji koju je na svojoj web stranici objavio Hrvatski generalski zbor.

Po završetku škole 1968. aktiviran je u činu poručnika i postavljen na mjesto zapovjednika voda za održavanje radara i elektronike u 5. Puku VOJIN na aerodromu Pleso, Zagreb. Nakon brojnih vojno-stručnih dužnosti u bivšoj vojsci, od 1989. do 1991. obnaša dužnost zamjenika komandanta Srednje vojno tehničke Škole (SVTŠ) u Centru visokih vojnih tehničkih škola (CVVTŠ) «Ivan Gošnjak» u Zagrebu.

U kolovozu 1991. godine, kao potpukovnik JNA podnio je zahtjev za napuštanje JNA i dobio rješenje SSNO za prestanak službe s 5. rujnom 1991. U međuvremenu radio je na ustrojavanju Sektora za razvoj, proizvodnju i znanstveni rad (RPZR) MORH-a pri MUP-ZNG.

Zboru narodne garde priključuje se 6. rujna 1991. Tijekom Domovinskog rata obnašao je različite dužnosti u MORH-u i GS HV. Bio je načelnik Sektora razvoja i kontrole proizvodnje oružja i vojne opreme u MUP-u, ZNG, Sektor RPZR od 6. rujna do sredine prosinca 1991.

Radio je na preuzimanju vojarni, uspostavi proizvodnje naoružanja, prelasku hrvatske industrije na ratni kolosijek, osnivanju remonta tenkova u tvornici „Jedinstvo“, topova u „Končar-lokomotive“ i pješačkog naoružanja u „Rapidu“ na Jankomiru te njihovom ujedinjavanju u 310. brigadu remontne potpore.

Iz MORH-a sredinom prosinca 1991. prelazi u Upravu za školstvo Sektora za strateška istraživanja i nastavu GS HV, gdje prvo radi kao savjetnik, a potom kao načelnik Odjela za organizaciju i planiranje izobrazbe gdje je uz ostale obveze radio na ustroju HVU i Dočasničke škole u Jastrebarskom.

U početku veljače 1994. prelazi u Vojno-tehnički savjet MORH-a na mjesto stručnog savjetnika za ekspertno ocjenjivanje projekata gdje je usporedno voditelj u programu pomoći pri demokratskom prijelazu DTAP koji po ugovoru s MORH-om provodi američka tvrtka MPRI.

Od 1. ožujka 1995. obnašao je dužnost načelnika Odjela za tehničku modernizaciju HV u Vojno-tehničkom savjetu MORH-a, gdje je usporedno i voditelj u programu dugotrajnog upravljanja LRMP za preustroj MORH-a koji provodi američka tvrtka MPRI i programu međunarodne izobrazbe i obuke IMET.

Od 15. rujna 2001. obnaša dužnost prvim vojnog predstavnika RH u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu, Belgija, a od listopada 2003. vraća se na dužnost načelnika odjela-zamjenik načelnika Službe za NATO/PfP u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Umirovljen je 31. prosinca 2003. godine. Čin brigadira dodijeljen mu je 28. svibnja 1992., a u čin stožernog brigadira promaknut je 10. lipnja 1996. U čin brigadnog generala promaknut je 6. rujna 2001. godine.

Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe.

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u četvrtak 8. lipnja 2023. izraze sućuti povodom smrti generala Josipa Petrovića:

“U ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te svoje osobno, obitelji, prijateljima i kolegama generala Josipa Petrovića izražavam najdublje izraze sućuti.

Hrvatska vojska izgubila je velikog čovjeka, generala Petrovića koji je prenosio svoje bogato znanje i iskustvo u školovanju pripadnika HV-a.

Stekao je vrijedno međunarodno iskustvo i dostojno predstavljao Hrvatsku i Hrvatsku vojsku na dužnostima koje je obnašao.

Hvala mu na svemu što je nesebično i neumorno davao za Oružane snage Republike Hrvatske.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Počivao u miru.”