Predstavljeni finalisti Nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje

Foto: Mario Draušnik

U organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost jučer je održano predstavljanje finalista Nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje u Hotelu Westin u Zagrebu, priopćila je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Nagrada je dio projekta „Jačanje kapaciteta OCD-a kod upravljanja kriznih situacija i etičnog poslovanja“ koji Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost provodi s partnerima Hrvatskom zajednicom inovatora i Centrom za razvoj osobnih potencijala Mentis. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Članove Komisije za Nagradu čine stručnjaci i poduzetnici iz različitih sfera gospodarstva te društveno-humanističkih institucija u suradnji sa Transparency International Hrvatska koji je dugim i opsežnim istraživanjem dao temelj za ocjenjivanje predloženih kandidata poduzetnika.

Ocjenama Komisije nominirano je četiri poduzetnika čije profesionalne aktivnosti prate Tesline principe društvene odgovornosti, etičnosti i pravednosti. Finalisti su: profesor, znanstvenik te većinski vlasnik M Plus Grupe, Stjepan Orešković; predsjednica Uprave i vlasnica uspješne zagrebačke tvrtke Tahograf d.o.o, Dorotea Effenberger; vlasnik tvrtke Milun savjetovanje d.o.o i najpoznatiji predavač matematike u Hrvatskoj, Toni Milun, i kalifornijsko-sisački poduzetnik, gospodin Matt Darko Sertić, vlasnik tvrtke Applied Ceramics.

Teslin doprinos svijetu je nemjerljiv. Svrha ovog projekta jest javno odati priznanje pojedincima i nagraditi ih za rad i poslovanje po uzoru na rad i djelo Nikole Tesle. Cilj projekta je poticati na inovativnost, kreativnost i etičnost u svim dijelovima društva. Isto tako, ukazati i na važnost zaštite i promocije vrijednosti rada i djela povijesnih velikana, poticati na stvaralaštvo u gospodarstvu i razvijati svijest o važnosti etičnog djelovanja. Osim toga, nagrađivanjem etičnog pristupa poslovanju potiče se suzbijanje korupcije i napredak hrvatskog gospodarstva i društva.

Osim predstavljanja tvrtki i rada predloženih kandidata poduzetnika, sudionicima prigodnog programa su se obratili i dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica Udruge Transparency International Hrvatska, dr.sc. Ivor Altaras Penda, profesor sa Sveučilišta Libertas, prof.dr.sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti i voditeljica Projekta, Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Pobjednik će biti proglašen u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija 10. srpnja 2023. u Hotelu Esplanade gdje će svečanim programom biti uručena Nagrada.