POSLJEDICE NEVREMENA U ZAGREBU: Na terenu je gotovo 1000 ljudi, radi se u tri smjene

Foto: ZG express

Svi raspoloživi resursi gradskih službi i dalje su angažirani na sanaciji posljedica nevremena, radi se pojačano preko vikenda, u nekim aktivnostima (čišćenje i pranje) u tri smjene.

Na poslovima sanacije radi neprekidno skoro 1.000 ljudi uz pripadajuću mehanizaciju.

“Napominjemo da je olujno nevrijeme moguće i danas popodne, stoga molimo građane na oprez kako bi zaštitili svoje zdravlje i imovinu”, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

Hitna pomoć i vatrogasci
Nakon jučerašnjeg nevremena na sreću nije bilo potrebe za intervencijama hitne pomoći, dok su vatrogasci odradili preko 300 intervencija.

Promet
Sve prometnice su raščišćene i otvorene, i promet je u najvećem dijelu normaliziran. Jedino tramvajska linija 7 vozi skraćeno do Sopota zbog oštećene ispravljačke stanice u Savskom gaju koja bi u funkciji trebala biti do sutra. Umjesto nje voze autobusi 109 i 607. Svi ostali tramvaji i autobusi voze redovito.
Svi semafori rade, osim onih na križanju Prisavlje-Cvjetno naselje i Bolnička-Vrapčanska, za čiji popravak će zbog većeg oštećenja trebati par dana. Javna rasvjeta je u funkciji.
Zbog mogućeg nevremena, u 14 sati je sa Sljemena krenula posljednja današnja vožnja žičarom prema dolje.
 
Prijava šteta
Za oštećenja stambene jedinice ili obiteljske kuće od nevremena, nastalu štetu vlasnik stana ili kuće treba prijaviti putem web aplikacije https://arcg.is/0q8CDi0. Od prekjučer, kada je sustav prijava aktiviran, zaprimljeno je preko 2,000 prijava šteta od strane građana koje su u postupku obrade od strane gradskih timova.
Građani koji žive u stambenim zgradama trebaju se javiti upraviteljima zgrada, odnosno dodijeljenom tehničkom referentu kod upravitelja zaduženom za njihovu stambenu zgradu. Referent je obvezan izvršiti potrebnu prijavu štete na zgradi prema osiguravajućem društvu. Premija osiguranja za zajedničke dijelove zgrade plaća se iz pričuve, a naplatu nastalih oštećenja moguće je zatražiti kod osiguravajućeg društva stambene zgrade.
Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) zaprimilo je 471 dojavu građana i obavilo 365 intervencija zaštite njihove imovine, dok je 106 intervencija u tijeku. Provedene aktivnosti uključuju uklanjanje oštećenih zajedničkih dijelova, uređaja i opreme te postava privremenih zaštita od prodora oborinskih voda na krovovima i svijetlim otvorima na objektima, krovopokrivačke radove, ispumpavanja fekalnih i otpadnih voda iz objekta, i druge popravke.
Osim hitnih gradskih službi i gradskih poduzeća, preko stotinu volontera pripadnika općih postrojbi civilne zaštite sudjelovalo je u čišćenju grada.
 
Školski objekti
Danas se očekuje završetak hitne zaštite na Gimnaziji Sesvete i OŠ Brestje, a započeti su radovi i na hitnoj zaštiti krova OŠ Sesvetska Sopnica. Ukupno su zaprimljene 133 prijave manjih oštećenja na vrtićima i školama.
 
Parkovi i druge rekreativne površine
Poduzeće Zrinjevac ukupno je od srijede zaprimilo 651 dojavu za intervencijom oko uklanjanja srušenih stabala i grana s pješačkih staza i prilaza.
Jučer je počelo postavljanje tabli koje građane pozivaju na oprez pri korištenju  parkova.
“Građane i dalje molimo da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, Sopotu i Hipodromu, zbog mogućnosti daljnjeg lomljenja pojedinih grana oštećenih stabala”, stoji se u priopćenju.

Zbrinjavanje uklonjenih dijelova oštećenih građevina i hortikulture

Građani Zagreba mogu uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina i hortikulture dovesti i besplatno predati na slijedećim lokacijama:
• uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina na lokaciju Podružnice Zagrebačke ceste – Tišinska ulica 26,
• uklonjene dijelove nevremenom oštećene hortikulture na lokacijama Podružnice Zrinjevac – Čret 2e i Jankomir 1.
Na navedenim lokacijama zaprimaju se isključivo oštećeni dijelovi građevina i polomljeni dijelovi stabala koji su posljedica nevremena koje je pogodilo Grad Zagreb tijekom srpnja 2023. godine. Radno vrijeme svih navedenih lokacija je od ponedjeljka do subote od 7 do 15 sati.

Ostale gradske službe
Ukopi se na grobljima vrše redovito. Osim za ukope, mole se građani da ne posjećuju groblja zbog vlastite sigurnosti jer je oštećen veliki broj stabala.  
Odvoz otpada vrši se po redovnom programu, reciklažna dvorišta rade uredno, čišćenje i pranje prometnica je redovno. VIO nema prijava kvarova na vodnoj infrastrukturi, pojačano je čišćenje slivnika. Gradska plinara Zagreb nema kvarova na plinskoj infrastrukturi, a zaprimljen je manji broj prijava vezano za dimnjake i kućne plinske instalacije. Sve tržnice rade.
I ovaj niz olujnih udara pokazao je dobru organiziranost i povezanost svih gradskih službi te spremnost da u najkraćem roku interveniraju i saniraju najnužnije za normalno funkcioniranje grada.
S obzirom na intenzitet nevremena, i moguće nove oluje, čišćenje i saniranje svih posljedica nevremena potrajat će još neko vrijeme.