PLIVAČKA LEGENDA: Dokumentarni film o životu Veljka Rogošića premijerno na HTV-u

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 8. siječnja na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:15 sati premijerno prikazuje dokumentarni film “Veljko od mora” koji govori o sportskom životu plivačke ikone Veljka Rogošića scenariste i redatelja Mire Brankovića.

Film je to o Veljku Rogošiću koji je maratonskim rukama stekao status božanstva. Govorili su da je “stina od čovika”. Veljko Rogošić najveći je maratonac kojeg je Hrvatska imala čiji su sportski podvizi vrijedni divljenja.

Foto: HRT

“Veljko je idol. Nema takvih puno. Bilo ih je koliko i prstiju na jednoj ruci. Kad sam shvatio da je zadnji film o njemu napravio 1975. kolega zapravo da jedini zadnji film za koji sam čuo je 75. godine kolega Babić radio, ostao sam fasciniran. Da 50 godina niko ništa nije napravio? Od te 1975. Veljko je napravio puno pothvata – preplivao je, tj. spojio je Afriku i Europu”, kaže autor filma Miro Branković.

Još u mladosti bio je uspješan plivač koji se okitio srebrom i broncom na Mediteranskim igrama 1963. u Napulju. Bio je sudionik i Olimpijskih igara 1960. u Tokiju i 1964. u Rimu. No, status “božanstva” u hrvatskom i svjetskom plivanju stekao je u kasnijim fazama života kada se posvetio maratonskim rutama.

“U pedeset godina mog profesionalnog rada jedna od najznačajnijih reportaža bila je kad sam pratio Veljka od Visa do Splita. Krenuo je u 5 sati ujutro, a u Split je došao u 19 sati sa zadnjim sunčanim zrakama. To je bio spektakularni događaj”, prisjetio se fotoreporter Feđa Klarić.

Veljko je 2006. godine preplivao Jadran u liniji od nevjerojatnih 225 kilometara, zahvaljujući tom uspjehu uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda. Dvije godine ranije postao je prvi Hrvat koji je preplivao La Manche i najstarija osoba koja je to pošlo za rukom.

“On je zapravo uzor svakom mladom sportašu. Neka ideja mog filma je da zapravo mladi ljudi ponovo otkriju velikog Rogošića”, dodaje Miro Branković.

Scnarist i redatelj filma je Miro Branković, direktor fotografije Damir Bednjanec, tonski snimatelj Boris Harmić. Montažerka filma je Davorka Feller, a producentica Sanja Knez. Kompozitor je Dalibor Grubačević, glazbu izvodi Simfonijski orekstar HRT-a. Film je rađen u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Autor fotografije na kojoj Veljko pliva je Feđa Klarić, ostale dvije su iz obiteljskog albuma.

Dokumentarni film “Veljko od mora” o morskom čovjeku iz Kaštela bit će premijerno prikazan u ponedjeljak 8. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:15 sati na Hrvatskoj radioteleviziji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)