Osmogodišnji Petar Andačić – novo hrvatsko čudo od djeteta

Foto: Press

Osmogodišnji Petar Andačić novi je državni prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Hrvatsku će krajem srpnja predstavljati na svjetskom natjecanju u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije.

Pobjedom na državnom natjecanju briljantni mladi matematičar, učenik 2. razreda Osnovne škole Kajzerica, korača putem Patrika Čudića, dječaka iz Zagreba koji je četiri puta u Alohi bio prvak Hrvatske i dva puta prvak svijeta.

Petar Andačić Alohu trenira već četiri godine, a ovo mu je treći put da je među najboljima u zemlji. O svojim rezultatima koji su, baš kao i njegova brzina rješavanja matematičkih zadataka, zadivljujući, govori skromno.

“Zadaci nisu bili teški i za njih se nisam posebno pripremao. Na treniranje mentalne aritmetike ne trošim mnogo vremena. Tako ću se nastaviti pripremati i za svjetsko natjecanje u Maleziji”, kazao je dječak koji u slobodno vrijeme obožava igrati košarku.

Njegova trenerica Alohe Ljiljana Kolenković vjeruje da bi u Maleziji mogao biti ovjenčan odličjem.

“Njegovi dosadašnji uspjesi potvrda su talenta, ali i ustrajnog rada. Kada se vrhunski rezultati postižu godinu za godinom, znamo da iza njih stoji marljivost. Nadamo se da će svojom predanošću nadahnjivati i druge. Za uspjeh djece dragocjena je i potpora obitelji – mame, tate, baka i djedova. Veseli nas zato vidjeti kako Petrov uspjeh slavi njegova obitelj”, rekla je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je Alohu donijela u Hrvatsku.

Nakon državnog natjecanja u Samoboru su dodijeljenja priznanja dječacima i djevojčicama koji su ove godine bili najbolji u svojoj kategoriji Alohe. Najbolji mentalni aritmetičari u dobi od vrtićaraca do tinejdžera stigli su iz Osijeka, Vinkovaca, Bjelovara, Preloga, Čakovca, Krapine, Zagreba, Karlovca i Pule.

Zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić izrazio je zadovoljstvo što se državno natjecanje u Alohi održalo upravo u Samoboru, gradu za koji je rekao da djecu potiče na učenje i razvoj. Pritom je djeci poručio da nova znanja nastave stjecati kroz igru i zabavu.

ALOHA je najveći međunarodni program mentalnog i intelektualnog razvoja djece. Djeci ojačava mozak pomoću abakusa i mentalnog računanja te im razvija matematičke vještine, logiku i apstraktno mišljenje. Program je utemeljen prije 30 godina u Maleziji, a sada se provodi u više od 30 zemalja diljem svijeta.