Objavljeno crveno upozorenje DHMZ-a, očekuju se jaki udari vjetra

Ilustracija | Foto: Pixabay

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su crveno i narančasto upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te područje Dalmacije.

Za danas, 2. travnja izdano je narančasto upozorenje za Velebitski kanal zbog mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Za sutra, 3. travnja izdano je crveno upozorenje na vjetar za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te područje Dalmacije zbog bure. Također, izdano je i narančasto upozorenje na vjetar za područje zagrebačke, gospićke, kninske, splitske i dubrovačke regije te područje zapadne obale Istre.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Također, budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju DHMZ-a.