O nesreći u Ludbregu oglasio se HŽ: Vozač je zaobilazio kolonu, polomio rampu i podletio pod vlak

Fotografija je ilustrativnog karaktera, nije snimljena na mjestu ove nesreće | Foto: Foto: Screenshot Youtube

Na dionici pruge Jalžabet – Ludbreg (kod kolodvora u Ludbregu) jučer je automobil podletio pod teretni vlak na željezničko-cestovnom prijelazu osiguranom polubranicima te svjetlosnim i zvučnim signalima.

Polubranici su neposredno prije nesreće bili spušteni, a 68-godišnji vozač automobila zaobišao je osobna vozila koja su bila zaustavljena ispred prijelaza zbog upaljene signalizacije i nailaska vlaka, stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno iz HŽ Infrastrukture.

Nakon što je vozilom udario u spušteni polubranik, nastavio se kretati preko pružnog prijelaza te je podletio pod vlak koji je prometovao iz smjera Varaždina u smjeru Koprivnice. Vozilo je od siline udara odbačeno 150 metara izvan kolnika.

U priopćenju se ističe kako nisu točni neki medijski napisi o neispravnoj signalizaciji!

Vozač automobila ozlijeđen je i prevezen u varaždinsku bolnicu.

Zbog očevida koji su obavljali službenici Policijske uprave varaždinske pruga Jalžabet – Ludbreg bila je zatvorena za promet od 12.40 do 14.25 sati, a putnike su prevozili autobusi.

Na spomenutome željezničko-cestovnom prijelazu od 2010. dogodila se jedna nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom te 12 lomova polubranika.

“U proteklih mjesec dana ovo je već drugi takav slučaj nepoštivanja signalizacije i naleta vlaka na cestovno vozilo na prijelazu s polubranicima. Zato još jednom šaljemo upozorenje vozačima, biciklistima i pješacima da dodatno pripaze kada se približavaju prijelazima preko pruge. Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi ‘STOP’ i ‘Andrijin križ’, obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak. Ovaj primjer pokazuje da ni prijelazi s najvišom razinom osiguranja nisu jamstvo da neće doći do nesreće. U 2022. godini dogodila su se 442 loma polubranika, odnosno toliko su puta vozači nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su polubranici bili spušteni. Zato možemo reći da je spriječeno isto toliko potencijalnih nesreća. I svjetski podaci pokazuju da je u 98 % nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima uzrok nesmotrenost i nepoštivanje prometnih pravila i signalizacije od strane sudionika u cestovnom prometu. Očigledno je da još uvijek postoji potreba za edukacijom i osvješćivanjem građana koju već godinama provodimo i kroz akciju ‘Vlak je uvijek brži’.
Još jednom apeliramo na sudionike u cestovnom prometu – pripazite, zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, ne zaobilazite polubranike jer vlak je uvijek brži”, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.