NOVO OLUJNO NEVRIJEME: Na udaru Istra, Kvarner i Zagreb, srušena stabla i stupovi, u Rijeci pala dilazica

Ilustracija | Foto: MUP

Novo olujno nevrijeme zahvatilo je dijelove Hrvatske – Istru, Kvarner i Zagreb. Stižu dojave o srušenim stablima i stupovima, u Rijeci pala dizalica.

Primorsko – goranska županija
Zbog jake kiše i olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i električnim stupovima. Na području grada Rijeke zabilježene su 42 dojave koje su najviše odnosile na srušena stabla, no zabilježeni su i oštećeni krovovi te automobili. Na području Opatije, Volovskog, Matulja, Kastava, Delnica, Lokva zaprimljeno je 10-ak dojava koje se odnose najviše na pad stabala, oštećenja stupova električne energije te pri tome nekoliko oštećenih vozila.
Zabilježena je jedna dojava s brodice koja traži pomoć – poziv preusmjeren na Središnjicu za traganje i spašavanje na moru – MRCC. Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkinuo se dio velike kontejnerske dizalice sa kontejnerskog terminala i naslonio se na privezani brod.
Zbog poremećaja u radu trafostanice TS 110/20 kV Matulji bez električne energije je 450 korisnika, a otklanjanje je u tijeku.

Istarska županija
ŽC 112 Pazin zaprimio je 80-ak poziva vezano uz posljedice nevremena koje je najprije zahvatilo zapadni, sjeverozapadni i središnji dio Istre, a kasnije i područje Pule. Najviše dojava bilo je o srušenim stablima i granju na prometnicama, oštećenim vozilima, srušenim i nagnutim električnim i telefonskim stupovima te poteškoćama u prometu.
Uslijed pada više stabala u autokampu u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a po dolasku HMP naknadno je zatražena pomoć za još 5 osoba u kampu. sve osobe su zbrinute na licu mjesta, imale su lakše ozljede (ogrebotine i sl.).
Zaprimljena je i dojava o nestanku osobe s jedrilice kod Novigrada, za kojom je potraga u tijeku. Potragu vodi Središnjica za traganje i spašavanje na moru – MRCC.

Zagreb i Zagrebačka županija
Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više od 400 dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom na području Zagreba i Zagrebačke županije. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, ispumpavanja, kvarove na električnim i telekomunikacijskim vodovima, oštećene krovove te veću količinu vode na cestama.
​Obaviještene su sve nadležne službe koje rade na sanaciji.