NOVA AKCIJA USKOK-a: Dužnosnici u Poreznoj upravi uhićeni zbog primanja mita!

Ilustracija | Foto: ZG express

U antikorupcijskoj akciji USKOK-a i policije u petak ujutro uhićeni su, prema neslužbenim informacijama, voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviša Penava i Dražen Bilić iz područnog ureda Peščenica, objavio je HRT.

Prema pisanju medija Penava je primio mito kako bi osigurao da se ne blokira račun jedne tvrtke.

Jutarnji list piše da je riječ o računu tvrtke koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave pa se Penava angažirao kako bi “spasio” ili odgodio blokadu.

No, kako to nije bilo u njegovu djelokrugu kontaktirao je Bilića iz područnog ureda Porezne uprave Peščenica i naložio mu da ne blokira račun tvrtke kojoj prijeti blokada, navodi dnevnik.

Nakon što istražitelji u pretresima prikupe dokaze uhićene očekuje ispitivanje u USKOK-u.

Taj specijalizirani odjel državnog odvjetništva potom će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor o čemu će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Porezna uprava u petak je priopćila da će surađivati s institucijama kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice, nakon što su Uskok i policija potvrdili da provode akciju u kojoj je uhićen i službenik Središnjeg ureda Porezne uprave.

Porezna uprava ističe da primanje mita ili bilo koje drugo slično ponašanje predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje, za koje ne može biti nikakvog opravdanja i prema kojem Porezna uprava ima nultu toleranciju.

“Takvo ponašanje pojedinca nanosi nenadoknadivu štetu cijeloj Poreznoj upravi i svim službenicima koji savjesno i časno obavljaju svoje dužnosti”, navode u priopćenju.