“Note, brojke i nagrade: žene u glazbi” – HDS ZAMP obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Miach i Jan Jakovljev | Foto: Press

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, stručna služba HDS ZAMP obilježila je panel diskusijom i mini koncertom pod nazivom “Note, brojke i nagrade: žene u glazbi”.

Ususret 30. izdanju Glazbene nagrade Porin događanje je okupilo Porinom nominirane glazbenice i autorice Lu Jakelić, Zrinku Posavec i Miach koje su, uz nadahnute izvedbe, ponudile uvid u položaj žena te aktualne izazove glazbene industrije.

Time se HDS ZAMP pridružio svjetskoj kreativnoj zajednici koja je ovogodišnji Dan IV-a posvetila ženama pod motom „Women and IP: Accelerating innovation and creativity“ u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO.

Uvodnu riječ održale su Ljerka Bregant, voditeljica Službe za suradnju, edukaciju i komunikacije Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo te glavna tajnica Porina, Ivana Martinac, koja je posebno naglasila ulogu žena u mehanizmu aktualne direkcije nagrade te (ne)zastupljenost autorica, glazbenica te glazbenih producentica u broju nominacija i nagrada.

Konkretno, ove je godine među 145 ukupno prijavljenih albuma njih 18 na kojima su žene 100% autorice ili u suradnji s muškim kolegama, 35 na kojima su žene izvođačice 100% ili u suradnji s muškim kolegama te 3 kojeg su stopostotno producirale žene.

Među ukupno 379 prijavljenih pjesama, 120 ih je na kojima su žene autorice glazbe, teksta ili izvođačice, a na 22 pjesme predložene za nominacije žene su 100% autorice i izvođačice. Od 84 prijave za Novog izvođača godine, njih 22 su žene.

U opuštenoj panel diskusiji, glazbene gošće dotakle su se svojih iskustava i odnosa s muškim kolegama unutar glazbenog poslovanja, istaknule brojne prednosti, ali i niz nedostataka zastupljenosti žena te naglasile važnost ohrabrivanja i poticaja veće uključenosti žena u popratna glazbena zanimanja poput glazbene produkcije, menadžmenta i sl.

Moderator diskusije, Milan Majerović-Stilinović, predstavio je niz aktivnosti i projekata kojima služba ZAMP promovira svoje članice i potiče njihovu zastupljenost: od MAKK-ovske diskusije „Ruž na mikrofonu“, tv serijala Autorica, CD kompilacije „Ženski glasovi Hrvatske“ do infografike „Gdje se skrivaju autorice“. Također, Majerović-Stilinović istaknuo je kako su voditeljice projekata Hrvatskog društva skladatelja uglavnom – žene!

Nadahnute akustične izvedbe Lu Jakelić, Miach i Zrinke Posavec pokazale su raskoš glazbenog talenta posluživši i kao sjajna uvertira u 30. dodjelu Porina ovog petka, u 20:45 sati.