NE NASEDAJTE! Policija detaljno objasnila metodu prevaranata na internetu, ako dobijete ovakvu poruku….

POLICIJA UPOZORAVA: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je obrišite! Iza nje se krije vrlo opasna prevara!
Foto: Pixabay

Jučer, 19. lipnja je Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimila prijavu o prijevari.

“Naime, 38-godišnjakinja je preko poruka internetskog oglasnika dogovorila prodaju odjevnog predmeta s ‘zainteresiranim kupcem’ koji joj je poslao poveznicu za slanje paketa preko kurirske službe u koju je unijela podatke o svojoj bankovnoj kartici, nakon čega joj je s računa isplaćen iznos od nekoliko desetaka eura”, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu.

Potaknuta tim događajem, policija upozorava: “Ako prodajte nešto putem Internet oglasnika, lako i brzo možete umjesto zarade ostati bez sredstava sa svoga bankovnog računa.”

Prevaranti na internetu smisli su novi način kako da se okoriste, naime javljaju se na oglase kao “kupci” i to najčešće porukom: “Pozdrav, je li ovo i dalje dostupno?”. Nakon toga slijedi poruka: „Želim kupiti, živim u gradu Pula (ili neki drugi grad, npr. Gospić). Platit ću kurirsku službu, prvo ćete dobiti novac, a onda će kurir doći k vama.”

Idući korak je njihovo objašnjenje kako funkcionira kurirska služba, i to slijedećom porukom: “Jednostavno je i brzo, naručujem kurirom, plaćam 100 % paušalni iznos + troškove dostave i šaljem vam obrazac za potvrdu. Moći ćete kontaktirati zaposlenika na mreži i potvrditi transakciju. Napišite svoj grad i adresu e-pošte, ja ću sve organizirati.“

Nakon te poruke prevarant šalje poveznicu u koju je potrebno unijeti podatke bankovne kartice.

“Apeliramo na građane da pogotovo kao prodavači ne daju svoje bankovne podatke (CVV broj, broj kartice i datum isteka kartice) jer je kupcu za transakciju potreban samo vaš IBAN”, upozorava Policija.