Nakon stradavnja dječaka u Slavonskom Brodu, iz HŽ-a poslali važno upozorenje

Foto: HŽ Infrastruktura

Nakon stradavanja dječaka u Slavonskom Brodu, iz tvrtke HŽ Infrastruktura javnosti su uputili upozorenje na opasnosti od strujnog udara uz prugu.

Upozorenje prenosimo u cfijelosti:

Potaknuti slučajem maloljetnog dječaka koji je nastradao od strujnog udara penjući se na vagone na kolodvoru u Slavonskom Brodu, izražavamo žaljenje i šaljemo apel, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu u svrhu educiranja i osvješćivanja javnosti.

Prošle godine dogodila su se tri izvanredna događaja zbog udara električne struje visokog napona, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, a jedna je ozlijeđena.

U posljednjih šest godina (2017. – 2022.) dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Jedna smrtno stradala osoba i osam teško ozlijeđenih osoba bile su u dobi do 18 godina.

Ti podaci zabrinjavaju te zahtijevaju širu društvenu akciju škola, roditelja i ostalih društvenih čimbenika kao što je policija. Predstavnici HŽ Infrastrukture već godinama obilaze škole te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznaju s posljedicama strujnoga udara.

U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!

Za usporedbu, neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25 000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu!

U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama!

Zato apeliramo na sve, osobito mlađu populaciju, da budu svjesni toga da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka.

Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kojima prolazi pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu!

Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!

Da bi se dogodio strujni udar dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno!

Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjati se na parkirane vagone i neovlašteno hodati po pruzi i približavati se konstrukcijama mreže pod visokim naponom zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica!