Ministar Primorac: Cijene su previsoke, to može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i gospodarstvo općenito

Foto: Screenshot Youtube

Ministar financija Marko Primorac izjavio je danas da porast cijena brine, a da nastavak takvih trendova može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito gospodarstvo.

“Kada čujete koliko te cijene rastu, to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih učinaka takvog porasta cijena”, izjavio je Primorac nakon sjednice vlade, odgovarajući i na pitanje o kuglici sladoleda, koja često košta i tri eura, javlja Index.

Ako cijene nastave rasti tom dinamikom, ustvrdio je Primorac, to je nešto što može ozbiljno ugroziti i turističku sezonu i općenito gospodarstvo.

Pojasnio je da, iako službena statistika ukazuje na kontinuirano slabljenje inflatornih pritisaka, brine rast cijena pojedinih proizvoda. Kada je riječ o turističkoj sezoni, a u kontekstu i ekonomske situacije u kojima se nalaze ključna tržišta, pa tako između ostalog i Njemačka koja je zapala u tehničku recesiju, Primorac je rekao da osobno “ima jednu bojazan u smislu ostvarenja dobrih rezultata, s obzirom na najave”, ustvrdivši da su cijene doista previsoke.

“Ima li za to opravdanja, ja osobno sumnjam, ne želim ulaziti u pojedine sektore”, izjavio je Primorac, podsjetivši i na vladino subvencioniranje cijena energenata, kao i niže stope PDV-a na pojedine proizvode i usluge.

Rekao je i da podaci o dobiti i maržama poduzeća ukazuju na to da su od povećanih cijena najveću korist ostvarili upravo poduzetnici.

Naglasivši da nikoga ne proziva, Primorac je pozvao sve poslovne subjekte na oprez. “Kratkoročno neopravdano povećanje cijena i kratkoročna korist i zarada mogli bi dugoročno imati vrlo nepoželjne učinke”, poručio je ministar financija.