Jesu li električni automobili podložniji požarima nego klasični?

Foto: Pixabay

Jedna je osoba poginula u požaru na teretnom brodu koji je prevozio gotovo 3.000 automobila na Sjevernom moru. Nekoliko članova posade je ozlijeđeno, objavila je u srijedu nizozemska obalna straža.

“Highway Fremantle”, specijalni brod za prijevoz automobila, registriran u Panami, nalazio se oko 27 kilometara sjeverno od zapadnofrizijskog otoka Ameland kada je u utorak navečer izbio požar. Pretpostavlja se da je uzrok požar na jednom od električnih automobila koje je prevozio, objavio je Deutsche Welle.

Teretnjak je bio na putu iz Njemačke za Egipat i prevozio je 2.857 automobila, od čega 25 na električni pogon. Oko 350 automobila dolazi iz Mercedes-Benza, kako je priopćio ovaj proizvođač iz Stuttgarta. Tvrtka je u bliskoj suradnji s ovim prijevoznikom.

Događaj je naveo na ponovno preispitivanje opasnosti električnih automobila. Na društvenim mrežama iznova se pojavljuju ovakve video snimke koje bi trebale prikazati bukteće požare na električnim automobilima, no ti videi, kako je istražio je DW-ov tim za provjeru činjenica, rijetko pokazuju zaista ono što se u popratnom tekstu tvrdi.

Unatoč tome, događaji poput potonuća autotransportera Felicity Ace prije otprilike godinu dana iznova su potaknuli rasprave o navodnoj opasnosti koja dolazi od električnih automobila. Brod se zapalio na putu iz njemačke luke Emden za SAD, pokušaji gašenja nisu uspjeli jer su se zapalili i drugi električni automobili. Na kraju je posada morala odustati od broda, potonuo je kod Azora i sa sobom odnio oko 4.000 automobila, uključujući i skupocjene modele marke Porsche i Bentley. Još uvijek se pretpostavlja da je uzrok požara neispravna pogonska baterija iako to nije sa sigurnošću utvrđeno.

Uvijek iznova stručnjaci poput Markusa Egelhaafa iz tvrtke za tehničku ispravnost vozila Dekra, koji je specijaliziran za istraživanje uzroka nesreća, kao i drugih stručnjaka poput Dana Meißnera s Instituta za sigurnosnu tehnologiju i sigurnost brodova u Rostock-Warnemündeu, dolaze do zaključka da električni automobili ne predstavljaju povećani rizik od samozapaljenja tj. požara. Rizik od požara, kako stručnjaci uvijek iznova tvrde, nije veći nego kod svih drugih vrsta pogona. U svakom slučaju, svi automobili koji se registriraju moraju ispunjavati određene zakonske uvjete koji vozaču i putnicima jamče najvišu razinu sigurnosti bez obzira na to radi li se o dizelskom ili benzinskom motoru, pogonu na tekući plin ili samo o elektromotoru.

Na primjer, električni automobili su dizajnirani tako da se protok električne energije prema i od baterije automatski odvaja od svih ostalih komponenti i kabela u slučaju kvara ili nezgode, tako da struja ne može teći. Stoga je vrlo malo vjerojatno da će se električni automobil zapaliti nakon nesreće. Prema podacima Njemačkog općeg automobilskog kluba ADAC, elektro-automobili često prolaze bolje u testovima sudara od automobila s konvencionalnim pogonom.

I vatrogasci dolaze do sličnih zaključaka. Iako se Njemačka vatrogasna udruga poziva na posebne upute njemačkog zakonskog osiguranja od nezgode kada se radi o gašenju litij-ionskih baterija u požarima vozila, takve upute postoje za sve vrste materijala i kemikalija. No, s obzirom na procjenu rizika, profesionalne vatrogasne postrojbe ne vide razliku između različitih vrsta pogona. Prema ADAC-u, eksperimenti vatrogasnih službi također su pokazali da intenzitet požara ne ovisi o vrsti pogona, nego prvenstveno o korištenim materijalima – posebice o plastici. Sukladno tome, ponovno su ukinute u međuvremenu uvedene zabrane parkiranja električnih automobila u podzemnim garažama.