Jandroković primio čelnike Međunarodne romske unije i zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija

Foto: Hrvatski sabor

Ususret Svjetskom danu Roma, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike Kabineta Međunarodne romske unije i zastupnika romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija.

Na sastanku su sudjelovali, uz zastupnika Kajtazija, i predsjednik Međunarodne romske unije (IRU) Normunds Rudevičs, predsjednik Parlamenta IRU Stanislaw Stankiewicz, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar te drugi članovi IRU-a iz ukupno 12 europskih zemalja, stoji u objavi Hrvatskog sabora.

Predsjednik Jandroković istaknuo je kako se ciljanim unapređenjem zakonodavstva, javnih politika i programa potpora, kao i političkim predstavljanjem u Hrvatskome saboru, značajno pridonijelo boljem položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Naglasio je kako postoji prostor za daljnje iskorake, osobito u područjima poput obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te zapošljavanja, što podrazumijeva zajedničko djelovanje svih zainteresiranih dionika.

Politička volja i predanost Vlade Republike Hrvatske sustavnom poboljšanju položaja Roma vrlo se konkretno ogleda i u Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje 2021.-2027., kao strateškom okviru rada na razvoju jednakosti i uključenosti pripadnika romske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

Predstavnici Kabineta IRU-a pozdravili su sveobuhvatne napore hrvatske Vlade u djelovanju na poboljšanju položaja Roma te izrazili nadu u nastavak konkretne potpore hrvatskih institucija i u budućnosti.

Zaključno je predsjednik Sabora Jandroković vrlo pozitivnom ocijenio suradnju s romskom zajednicom temeljenom, među ostalim, i na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Čestitavši nazočnima Svjetski dan Roma, pozvao je i na nastavak zajedničkog rada na izgradnji društva u duhu tolerancije, solidarnosti, međusobnog razumijevanja i uvažavanja različitosti.