Izaslanstvo Grada Zagreba položilo vijence i zapalilo svijeće za žrtve raketiranja Zagreba u svibnju 1995.

Foto: Zagreb.hr

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i ove je godine položilo vijence i zapalilo svijeće ispod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995, u spomen na sugrađane poginule pri raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995.

Gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako svake godine komemoriramo ovu tužnu obljetnicu kako se svibanjske žrtve ne bi zaboravile, te izrazio nadu da se takva tragedija više nikad neće dogoditi, objavio je Grad Zagreb.

Uz gradonačelnika, u izaslanstvu su bili i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, zamjenica pročelnice GU za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić, voditeljica Odjela za skrb hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji Suzana Havelka te gradski zastupnik i predsjednik VGČ Donji grad Robert Faber.

Tradicionalno, cvijeće je položilo i izaslanstvo Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U prvim danima svibnja 1995. srpske paravojne postrojbe pod zapovjedništvom ratnog zločinca Milana Martića, napale su centar Zagreba raketnim sustavom „Orkan“ u znak osvete za poraz u akciji „Bljesak“.

U napadu je poginulo 7 civila a ranjeno je 205 osoba. Na križanju Vlaške i Draškovićeve ulice, gdje je poginulo dvoje naših sugrađana, Grad Zagreb je postavio spomen ploču u sjećanje na stradale, a 2007. to mjesto imenovano je Trgom svibanjskih žrtava 1995.