HRVATSKA SLAVI POVIJESNO DŽUDO ODLIČJE ZA GLUHE: Josip Tonžetić brončani na Europskom prvenstvu!

Foto: Gabrijel Erceg

Velike i dobre vijesti stižu iz bugarske Sofije. 32-ogodišnji hrvatski reprezentativac Josip Tonžetić osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 66 kilograma na Europskom džudo prvenstvo za gluhe.

Ujedno je to i prva medalja za Republiku Hrvatsku u džudu za gluhe. Nakon poraza od Ukrajinca kroz repasaž i pobjedu protiv Poljaka dolazi do brončanog odličja.

Foto: Gabrijel Erceg

“Josip je pobjedom nad Kenderom Gustaw (POL) osvojio 3. mjesto na EP za gluhe, povijesni rezultat što ga čini još slađim i većim. S Josipom sam počeo raditi prije par mjeseci i mogu reći da je veliki radnik koji se rijetko viđa i zato mi je posebno drago. Vjerujem da će mu ova medalja donijeti sigurnost u daljnjem radu i vjeru u samog sebe. Ovim putem posebno se zahvaljujem Hrvatskom sportskom savezu gluhih jer bez njihove podrške, Josip ne bi ostvario svoje snove”, izjavio je Hrvoje Petranović, Josipov trener.

Josip je tijekom puberteta počeo gubiti vid. Liječničkim pregledima pokazalo se da se problem s vidom ne može popraviti operacijom, a uz to ima i oštećen sluh. To ga nije spriječilo da postane vrhunski džudaš, a kruna naporna rada stigla je u Bugarskoj prvom povijesnom medaljom za Hrvatsku.

“Ovo je za mene prvo Europsko prvenstvo za gluhe i jedno novo iskustvo na kojem sam osvojio veliku brončanu medalju. Sretan sam i zadovoljan! Osjećam da je ova medalja nagrada za sav moj trud i zalaganje kroz puno teških i napornih treninga. Koristim priliku da se zahvalim Hrvatskom sportskom savezu gluhih, džudo klubu Zagreb, treneru Petranoviću i bivšem treneru Zdravku Bajzeku koji su me gurali do ovog povijesnog uspjeha”, rekao je Josip Tonžetić.