Hrvatska pošta pušta u optjecaj marku posvećenu ratnom ministru obrane Gojku Šušku

Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 3. svibnja 2023. novu prigodnu poštansku marku u povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti Gojka Šuška na kojoj je motiv njegov portret.

Autorica poštanske marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a fotografiju koja je poslužila kao predložak za izradu marke ustupila je redakcija časopisa Hrvatski vojnik, stoji u priopćenju Hrvatske pošte.

Nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura i otisnuta je u 30.000 primjeraka i u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana – FDC.

Tekst pratećeg letka napisala je Vesna Pintarić – zamjenica glavnog urednika Hrvatskog vojnika. u njemu stoji:

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Dijeleći sudbinu mnogih sunarodnjaka koji se nisu mirili sa zatiranjem hercegovačkoga hrvatstva, kulture i vjere, prekinuo je studij u Rijeci i nastavio školovanje na Sveučilištu u Ottawi. U Kanadi, u kojoj živi i radi od 1969., kao predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, predsjednik Zaklade za Hrvatske studije i ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi, svesrdno se zauzima za političko ujedinjavanje hrvatskog iseljeništva.

U prijelomnim povijesnim trenutcima stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države vraća se u Hrvatsku i nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora, kao jedan od prvih i najpouzdanijih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, postaje član hrvatske Vlade kao ministar iseljeništva i zamjenik ministra obrane. Ministar obrane Republike Hrvatske postao je 18. rujna 1991. u jeku vođenja presudnih borbi za stvaranje hrvatske države i tu je dužnost obnašao do svoje smrti 1998. godine.

U novijoj hrvatskoj povijesti nezamjenjiva je njegova uloga u uspostavi, obrani i izgradnji države Hrvatske, stvaranju i razvoju moderne Hrvatske vojske te uspješnom vođenju vojnih operacija za oslobođenje okupiranih hrvatskih prostora i pobjedonosni završetak Domovinskog rata. Karizmatičan čovjek i domoljub koji je izvršio sva svoja obećanja ostat će upamćen po riječima izgovorenim na Kninskoj tvrđavi nakon pobjedonosne vojno-redarstvene operacije Oluja: “Zapovijed izvršena!”

Bio je čovjek od povjerenja, iznimnih ljudskih kvaliteta i sposobnosti, dosljedan i pouzdan suradnik neizmjerne energije, čovjek koji je ulijevao samopouzdanje i mirnoću, velikog autoriteta, ali i razumijevanja, čovjek koji je malo govorio, ali čije su riječi imale težinu i utemeljenje u djelima. Bio je principijelan i nepokolebljiv zagovarač nacionalnih ideala u koje je ugradio sav svoj intelektualni i duhovni potencijal.

Umro je 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Mirogoj u Zagrebu.