Hrvatska pošta izdala prigodnu marku povodom 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 1. srpnja 2023. novu prigodnu poštansku marku u povodu obilježavanja desete godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Motiv na marki su crveni i plavi kvadratići koji su preuzeti s novoga vizualnog identiteta prigodom obljetnice. Autori prigodne marke su Marko Šesnić i Goran Turković, dizajneri iz Zagreba, Tana Jeić, koja je napravila dizajn i tehničku pripremu marke, FDC-a i prigodnog žiga, te Hana Vrca, koautorica vizualnog identiteta 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura, a izdana je i u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst pratećeg letka napisao je dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova:

Republika Hrvatska 1. srpnja 2023. obilježava deset godina članstva u Europskoj uniji. U desetoj godini članstva, 1. siječnja 2023., ostvarena su dva strateška cilja: ulazak u europodručje i šengenski prostor čime je Hrvatska postala jedna od svega 15 država na svijetu koje su istovremeno članice NATO-a, Europske unije, eurozone i šengenskog prostora slobodnoga kretanja.

Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je ojačala svoj međunarodni položaj te korištenjem europskih fondova poboljšala brojne aspekte svakodnevnog života svojih građana, dok ulaskom u europodručje i šengenski prostor otvara mogućnost daljnjeg razvitka domaćega gospodarstva, poboljšanje investicijske klime, kao i korištenje prednosti slobodnoga kretanja u europskom prostoru bez granica.

Vrijednosti na kojima počiva Europska unija, važnost zajedništva i solidarnosti za koje se Hrvatska kao članica EU-a snažno zalaže, posebno su istaknuti u današnje vrijeme agresije na Ukrajinu kada su aktualna pitanja sigurnosti i energetske stabilnosti cijeloga europskoga kontinenta. U suradnji s europskim partnerima Hrvatska nastavlja aktivno sudjelovati u rješavanju političkih, društvenih i gospodarskih izazova s kojima se Europa danas suočava radi postizanja sigurne, pravedne i prosperitetne zajedničke europske budućnosti.