HRVATSKA POMAŽE GRČKOJ: Kanader s dvije posade odletio gasiti požare u toj zemlji

Foto: MORH

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade odletio je danas u Grčku radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, temeljem naredbe ministra obrane.

Protupožarni avion Canadair CL-415 bit će angažiran u Grčkoj u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415, priopćio je MORH.

“Protupožarne zračne snage su posljednjih dana bile angažirane na velikom požaru u Grebaštici, što je dokaz vrhunske spremnosti Protupožarne eskadrile. Hrvatska vojska i njezini piloti spremni su pružiti humanitarnu pomoć u gašenju požara i izvan granica Republike Hrvatske kada je to najpotrebnije”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici 22. ožujka 2023. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.

Tijekom prošle godine protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili su angažirani u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.