Hrvatska komora socijalnih pedagoga upozorava na učestale slučajeve rizičnog ponašanja mladih

Ilustracija | Foto: Manolo Gómez / Flickr / (CC BY 2.0)

Nakon tragične smrti maturanta u Pragu, priopćenjem za javnost oglasila se Hrvatska komora socijalnih pedagoga.

Priopćenje prenosimo u cijlosti:

“Hrvatska komora socijalnih pedagoga upozorava na učestalu pojavu slučajeva rizičnog ponašanja mladih zbog privlačenja pažnje vršnjačkih skupina i apelira na mlade i njihove roditelje da više pažnje posvete odabiru sadržaja koji se nude mladima. Na žalost, ovaj je problem aktualiziran nakon tragične smrti maturanta u Pragu.

Maturant je, kako prenose mediji, stradao prilikom pokušaja izvođenja parkoura. Populariziranu vještinu parkour opisuje se kroz učinkovitost, brzinu i sigurnost. Radi se o akrobatskim pokretima kakve vrlo često viđamo u videoigricama, glazbenim spotovima, filmovima u kojima osobe posebno osposobljene i specijalizirane za izvođenje osobito opasnih i teško izvedivih zadataka, preskaču naoko prosječnoj osobi fizički nesavladive prepreke. 

Usto, u igricama, videospotovima i filmovima prečesto se susrećemo s prizorima smrti, prizorima mrtvih tijela čime se vrijednost i krhkost života zapravo umanjuju, osobito u videoigricama u kojima prikaz smrti nije konačan – junak igrice ima više života i stoga se stvara iluzija da smrt zapravo i nije konačna.

Adolescentna dob je vrlo osjetljivo životno razdoblje prelaska iz djetinjstva u odraslu dob čija osnovna karakteristika nije samo spolno sazrijevanje. U toj je dobi važnije negoli u bilo kojem drugom razdoblju pripadati grupi vršnjaka. Stoga se mladi ponekad odlučuju na različite oblike rizičnih ponašanja kako bi izborili željeni status. Upravo zato je važno od najranije dobi kod djece poticati razvijanje sustava vrijednosti, samopoštovanja i empatije kako bi u razdoblju adolescencije dijete bilo otporno u odnosu na različite izazove pred kojima se nađe.

Na svom putu prema odrasloj dobi i osamostaljenju, prirodno je da se adolescenti počinju udaljavati od roditelja i drugih odraslih osoba kako bi zadovoljili visok intenzitet potrebe za neovisnošću i samostalnošću, a za to još nemaju životnog iskustva i mudrosti. Stoga je izuzetno važno pravovremeno izgrađivati bliski odnos s djetetom da bi u vrijeme adolescencije taj odnos ostao važna poveznica i snaga koja će mladu osobu zaštiti od pogrešnih odluka. Odnosi povjerenja ključni su u razvoju mladih.

Izražavamo sućut obitelji i prijateljima tragično preminulog mladića”, stoji u priopćenju koje, u ime Hrvatske komore socijalnih pedagoga, potpisuje Matea Babić.