Hrvatska komora socijalnih pedagoga: “Osuđujemo čin, ali pozivamo javnost da ne etiketira mladog počinitelja”

Foto: MUP

Reagirajući na tragičan događaj premlaćivanja mladića u Požegi, Hrvatska komora socijalnih pedagoga poručuje: “Osuđujemo čin, ali pozivamo javnost: Ne etiketirajte mladog počinitelja jer je i on žrtva kojoj treba pomoć.”

U njihovom priopćenju stoji:

“Hrvatska komora socijalnih pedagoga (HKSP) osuđuje strašan čin premlaćivanje mladića u Požegi, ali ujedno upozorava da je i mladić počinitelj zločina također žrtva kojoj treba pomoć.
Riječ je o sukobu dvije mlade osobe kasne adolescentne dobi koji je završio tragično. Izražavamo sućut obitelji poginulog mladića i žaljenje obitelji počinitelja.
Kao struka koja se bavi, između ostalih, tretmanom osoba s poremećajima u ponašanju apeliramo na javnost da se izbjegne etiketiranje mlade osobe koja je još u formiranju osobnosti. Upozoravamo ovom prilikom kako etiketiranjem ne doprinosimo daljnjem prosocijalnim izborima ponašanja i moralnog postupanja, već osobu guramo u formiranje kriminogenog identiteta s drastično asocijalnim i antisocijalnim ponašanjem u budućim međuljudskim odnosima. Ovog trenutka ne poznajemo strukturu osobnosti mladog počinitelja nasilja, odnosno ne znamo je li ona posljedica dubokog emocionalnog defekta ili pak impulzivne reakcije nedovoljno sazrele osobnosti u psihosocijalnoj dimenziji.
Suosjećamo s obje obitelji, jednom koja je zauvijek ostala bez člana obitelji, ali i s drugom čiji je član obitelji lošim izborom rješenja sukoba zavio u crno sebe i svoje članove obitelji kojima je također potrebna pomoć kako bi se mogli nositi s tragičnim posljedicama neprihvatljivog načina razrješavanja sukoba.
Kao društvo smo  izabrali posljedice ovakvih sukoba, umjesto odmazdom, rješavati vraćanjem posrnulog pojedinca na pravi put.
Ne ulazeći u motive nasilnog čina, kojeg osuđujemo, poručujemo javnosti kako je odgovornost društva razmotriti načine kojima će se počinitelju pomoći da uz adekvatnu stručnu pomoć nastavi živjeti s posljedicama tragičnog načina razrješavanja sukoba s vršnjakom.”