Hrvatska Carinska uprava reagirala na tvrdnje da je zabranjen uvoz knjiga na ćirilici

Hrvatska Carinska uprava reagirala je priopćenjem na tvrdnju srbijanskog ministara Đorđa Milićevića da ćirilične početnice za srpsku djecu koja žive u Hrvatskoj nisu mogli unijeti u Hrvatsku te da je zabranjen uvoz knjiga na ćirilici.

U priopćenju stoji:

“U povodu neistinitih medijskih natpisa koji su se pojavili u medijskom prostoru, a u vezi sa navodnom zabranom uvoza knjiga (bukvara) iz Republike Srbije u carinsko područje Europske unije i postupanjem Carinske uprave, u cijelosti kao činjenično i pravno bespredmetne odbacujemo sve navode kojima se postupanje carinske službe u ovom slučaju želi prikazati neprofesionalnim i pristranim.

Ne samo da je netočno da je uvoz knjiga zabranjen, nego je putnik – stranka profesionalno i pravno utemeljeno, upućena na deklariranje robe koje se standardno primjenjuje u istovjetnim okolnostima, tj. sukladno obvezama i pravilima koja proizlaze iz carinskog zakonodavstva EU-a, a o čemu jasno svjedoči praksa višekratnih uvoza raznih roba, uključivo knjiga, za potrebe manjinskih zajednica u RH, a koja se odvijala i odvija na identičan način.

Osim toga, i navodni činjenični opis konkretnog događaja predstavlja konstrukciju, s obzirom da je carinskoj kontroli pristupio putnik u osobnom vozilu sa 260 komada knjiga, bez pripadajuće carinske dokumentacije i pratećih isprava koje bi dokazivale narav i namjenu prekograničnog kretanja robe, a koju je robu putnik prijavio usmeno.

Pri tome je putnik, dakle, upućen na podnošenje carinske deklaracije za provoz kako bi roba mogla nastaviti svoje kretanje do odredišta gdje je trebala biti uvozno ocarinjena, a u skladu s obvezujućim carinskim propisima EU-a koji jednako vrijede za sve sudionike prekograničnog prometa u EU.

Razvidno je, dakle, da uvoz nije zabranjen, nego je stranka upućena na način kako zakonito realizirati namjeravani uvoz. Pri tome nije bilo nikakvih prijetnji, pa niti izricanjem novčanih kazni. Putnik je nakon pojašnjenja carinskih pravila i procedura za ulazak u EU/RH, sam odustao od zahtijevanja i provođenja carinskoga postupka i samovoljno se vratio u zemlju polaska.

Zaključno, napominjemo kako su svi navodi i zaključci iz medijskih objava o ovome slučaju netočni te da je pravna procedura i praksa uvoza knjiga za potrebe manjinskih zajednica potpuno nesporna te se redovito odvija uz poštivanje carinskih propisa i procedura koje se na potpuno jednaki način primjenjuju na sve.”