FOTO: Na Velebitu održana terenska vježba speleološkog spašavanja

Na području Velebita je od 26. lipnja do 2. srpnja 2023. održana terenska vježba “Jamski sustav Crnopac 2023.” s ciljem pripreme sudjelovanja modula za speleospašavanje u međunarodnim misijama.

Na vježbi je sudjelovalo preko sto sudionika, uključujući predstavnike Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite, speleospasilačke službe iz Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Vježba je održana s ciljem uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti modula za sudjelovanje u međunarodnim misijama, osposobljavanja logističke potpore za ostvarivanje samodostatnosti, provjere kontinuiranog operativnog djelovanja u speleološkim objektima i CaveSAR uvjetima te implementacije naučenih lekcija u standardni operativni postupak. Također, vježba je ujedno bila i prilika za razmjenu iskustva s modulom za speleospašavanje iz Slovenije, Poljske i Španjolske.

Vježbu je organizirala Hrvatska gorska služba spašavanja, a Jamski sustav Crnopac je odabran zbog zahtjevnog terena koji je poslužio kao idealan „poligon” za vježbanje raznih kompleksnih tehnika spašavanja iz područja speleospašavanja.

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite su bili uključeni i kao logistička potpora vježbi te kao dio upravljačke skupine vježbe.

Ova vježba je nastavak osposobljavanja Modula za speleospašavanje Republike Hrvatske, a HGSS je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite započeo certifikaciju modula za speleospašavanje unutar Mehanizma unije za civilnu zaštitu.

Foto: MUP i HGSS