EUROPSKI DAN NEOVISNOGA ŽIVLJENJA: “Mobilnost svima na području cijele Republike Hrvatske”

Ilustracija | Foto: Fteepik

U povodu Europskog dana neovisnoga življenja, koji se obilježava 5. svibnja, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH objavila je priopćenje u kojem ističe da “pokreće inicijativu za uspostavu pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom kojom zahtijeva ne samo uvođenje prilagođenih vozila, nego i uspostavu redovnih linija javnoga prijevoza u cijeloj Republici Hrvatskoj”.

U priopćenju stoji:

“Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH obilježavajući 5. svibnja kao Europski dan neovisnoga življenja izražava posebno zadovoljstvo postignućem da je 2023. upravo godina donošenja gotovo najvažnijeg dokumenta kojim se osigurava neovisno življenje osoba s invaliditetom – Zakona o osobnoj asistenciji.

Time se Republika Hrvatska uvrštava među zemlje koje nakon ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI) sve više prihvaćaju socijalni model invaliditeta oplemenjujući ga modelom ljudskih prava na što smo ponosni jer je upravo 3. svibnja bila 15. godišnjica stupanja na snagu KPOSI.

Naime, članak 19. KPOSI – Neovisno življenje i uključenost u zajednicu upravo zahtijeva da se u širok spektar usluga koje se pružaju osobama s invaliditetom uključi i osobna asistencija potrebna za svakodnevno življenje i za uključivanje u zajednicu, kao i za sprečavanje izolacije ili segregacije u zajednici, a u konačnici i sprječavanje institucionalizacije.

Nacrt Zakona o osobnoj asistenciji nalazi se pred drugim čitanjem u Hrvatskom saboru, a prijedlog koji je bio na e-savjetovanju kroz brojne rasprave, Okrugli stol i konzultacije dobio je još snažniji sadržaj.

Pokret osoba s invaliditetom izražava zadovoljstvo zbog učinjenog napora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je, uz široku raspravu putem e-savjetovanja, provelo i raspravu po pojedinim županijama predstavljajući direktno Nacrt Zakona udrugama osoba s invaliditetom, lokalnoj i regionalnoj samoupravi te područnim uredima Zavoda za socijalni rad. Time je široka javnost imala priliku upoznati se sa sadržajem i obvezama koje proizlaze iz Zakona te dati komentare i prijedloge. Nije manje značajno uputiti i pohvale pregovaračkom timu koji je za osobnu asistenciju kao i u prethodnom ESF-u ponovno dobio financijsku podršku kroz projekt ESF+.

To je veliki uspjeh sustava socijalne skrbi koji već nekoliko desetljeća jača pokret neovisnoga življenja, promovira socijalni model invaliditeta i uspostavlja inovativne socijalne usluge u cilju s jedne strane sprječavanja institucionalizacije, a s druge strane provođenja deinstitucionalizacije. Važno je napomenuti da to čini na respektabilan način. Primjer toga je deinstitucionalizacija šest institucija koje su se transformirale iz tradicionalnog sustava skrbi za osobe s invaliditetom u sustav podrške za život u zajednici.

Obilježavanje Europskog dana neovisnoga življenja pokrenula je Europska mreža za neovisno življenje (ENIL) 2014. godine pod sloganom ‘Ponosni, snažni i vidljivi’. Prilika je to da osobe s invaliditetom zagovaraju pravo na neovisno življenje, podižu svijest o svakodnevnim preprekama s kojima se susreću i solidariziraju se s osobama s invaliditetom u institucijama i onima čiji se glas ne čuje.

Povodom 5. svibnja 2023. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske kao krovna organizacija pokreće inicijativu za uspostavu pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom kojom zahtijeva ne samo uvođenje prilagođenih vozila, nego i uspostavu redovnih linija javnoga prijevoza u cijeloj Republici Hrvatskoj. Prijevoz predstavlja urgentno pitanje jer bez njega bit će dovedeno u pitanje provođenje usluge osobne asistencije kako za prijevoz osoba s invaliditetom, tako i za prijevoz osobnih asistenata. Veliku teškoću nedostatak usluge prijevoza, a u nekim područjima Republike Hrvatske i nemogućnost, predstavljat će za provođenje još jednog iznimno značajnog i vrijednog projekta koji je Republika Hrvatska ugovorila kroz ESF+, a to je projekt ‘Zaželi’.

Naglašavamo čak i da nema ovih vrsta usluga, prijevoz je danas kočnica provođenju svakodnevnih aktivnosti osoba s invaliditetom vezanih za očuvanje zdravlja, obrazovanje, rad, kulturne i sportske aktivnosti i drugo. Navedeno vrijedi i za građane bez invaliditeta jer ne postoje veze ili nisu dovoljno frekventne između velikih gradova, kao i između pojedinih mjesta i regionalnih centara.

Danas kad Europska unija djeluje pod sintagmom ‘Mobilnost za sve’ da se omogući putovanje unutar cijele Europe, SOIH zahtjeva ‘Mobilnost svima na području cijele Republike Hrvatske’.”