Dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima, glavna nagrada osnovnoj školi iz Kamenice

Foto: HRT

U HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj.

Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora.

Uz nazočnost brojne djece, učitelja, profesora, ravnatelja te predstavnika institucija koje podupiru projekt te čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije u visini 2000 eura za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Ivana Rangera iz Kamenice.

Foto: HRT

Zlatnu povelju HRT-a uručio je Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, koji je tom prigodom čestitao pobjednicima i istaknuo kako je ovaj jedinstveni ekološko obrazovni projekt, koji iduće godine ulazi u 30 obljetnicu postojanja, važan HRT-u jer u potpunosti ispunjava javnu ulogu.

“Ove godine smo povećali i fond nagrada pa tako Zlatna povelja iznosi 2000 eura, a tu su i novi donatori te brojne nagrade znanstveno obrazovnog karaktera čime želimo djeci pružiti nova iskustva i priliku za nova saznanja”, rekao je Šveb.

Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Bukovac iz Zagreba.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobio je Dječji vrtić Zraka sunca iz Križevaca. Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost zaslužila je Područna škola iz Gotalova, malog prekodravskog mjesta poznatog po sakupljanju starog papira.

Ove godine Koprivničko križevačka županija trijumfirala je po broju osvojenih nagrada pa tako i nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj odlazi u Srednju gospodarsku školu u Križevce te u Područnu školu u Vojakovečkom Osijeku.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti 1330, 660 te 400 eura te darove donatora koji podupiru projekt. To su PPD/Enna Grupa, Bauhaus, Unichem Agro, Ambienti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice, Studio za dizajn Reci Da, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Park prirode Papuk, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak iz Malinske s Krka.

Osim nagrada publiku je na današnjoj priredbi razveselio i nedavno ponovno oformljen Dječji zbor Hrvatske radiotelevizije, a voditelji svečanosti dodjele nagrada bili su Zlata Muck Sušec i Ognjen Golubić.

U tijeku je i natječaj za tekuću godinu. Prijave se mogu slati do 1.svibnja na mail najljepsi.vrtovi@hrt.hr . Osim osnovnih škola i vrtića mogu se javiti i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

Voditeljica projekta je dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj televiziji Đurđica Čočić, redateljica Vesna Švec Hercigonja, a producent Miroslav Rezić.