Dekantirali smo glazbu od Istre do Iloka i saznali je li Eurosong namještaljka

„Glazba iz dekantera“ jedno je od brojnih događanja koja se odvijaju u zagrebačkom diWine baru, za koje se uvijek traži mjesto više. Riječ je o mozaik-kušanju sastavljenom od jednog dijela glazbe, jednog dijela vina i jednog dijela hrane, a najvažniji začin čine, naravno, posjetitelji bara koji baš svaki put naprave vrhunsku atmosferu.

Ovaj jedinstveni koncept vinskih promocija temelji se na spajanju vina(rije) i glazbene teme, za koju se brine poznati radijski voditelj i glazbeni znalac Kornelije Hećimović, koji je i sam ljubitelj dobrog vina i fine hrane. „Dekantiranjem“ glazbe uz vino i zalogaje, ovom ugodnom, hedonističkom iskustvu dodajemo zvučnu dimenziju, zbog koje prisutni vinoljupci nerijetko zapjevaju ili zaplešu.

Tijekom travnja i svibnja u diWine baru napravili smo vinsko-glazbenu šetnju od Istre do Iloka. Istarska vina vinarije Arman Marijan sljubili smo sa crnom kraljicom Ninom Simone, dok smo iločka vina Papak kušali uz najveće hitove Eurosonga. Kako je Kornelije Hećimović i sam u prošlosti imao prilike biti član hrvatskog Eurosong žirija, otkrio nam je i neke tajne vezane uz organizaciju ovog – mnogima omiljenog i mnogima omraženog – natjecanja, te razriješio vječnu dilemu jesu li glasovi namješteni ili ne (naravno da vam nećemo otkriti ovdje u tekstu, ali dođite na slijedeću Glazbu iz dekantera, pa ga možete pitati).

No, krenimo redom… istarsku vinariju Arman Marijan Wines predstavila je promotorica vinarije i vlasnica brenda Cheers With You, Nedjeljka Krupljan, vješto nas provevši kroz povijest, sadašnjost i budućnost vinarije koju su sestre Nina i Ines Arman naslijedile od nedavno preminulog oca Marijana. Kušana vina uvjerila su nas da je vinarija u sigurnim rukama. Vinski niz započeo je pjenušcem Stanzia Brut, dobivenim charmat metodom.

„U ovom pjenušcu osjećaju se citrusne note korice limuna i mandarine na koje se nastavljaju arome zrele jabuke te mladog ploda badema.“, podučila nas je Nedjeljka, dok smo čekali da nam na stol stignu prateći zalogaji: bruschetti sa bakalarom. Uslijedila je Malvazija Grand Cru 2021 uz krokete od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira, Sauvignon Blanc 2021 uz koji su posluženi fuži s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana padanom te za kraj Teran 2017 uz platicu kulena, sira i maslina.

„Ne volimo reći da uzgajamo lozu, već da se međusobno odgajamo i upoznajemo. Mi ne proizvodimo, već živimo vino. Mislimo da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom.“, kazao je jednom prilikom Marijan Arman. Ako je vjerovati onome što smo osjetili na nepcu, čini se kako je znao što govori.

Kada već govorimo o umjetnosti stvaranja vina, ne možemo ne spomenuti Mladena Papka. Vrhunskog enologa koji je svoje znanje izbrusio u Iločkim podrumima prije nego se 2014. godine odlučio na pokretanje vlastite vinarije, smještene na položaju Radoš, najistočnijem vinorodnom položaju u Hrvatskoj. Nismo sigurni tko je izražavao veću strast prema svome poslu – Mladen kada je govorio o vinima ili Kornelije kada je iz rukava retrospektivno izvlačio najveće hitove Eurosonga, koji su nas vratili u neko sretnije glazbeno vrijeme.

„Položaj Radoš iz kojeg potječe većina naših vina, smješten je na obroncima Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema Dunavu. Južne su i jugozapadne ekspozicije i zahvaljujući tome cijeli dan obasjani suncem, zbog čega loza ovdje može izraziti svoj puni potencijal.“, uvodno je objasnio Mladen, pokušavajući vrhunsku kvalitetu svojih vina „pripisati“ isključivo geografskim faktorima.

No, već nakon prve čaše, u kojoj se našao rose pjenušac iz 2014. godine, bilo nam je jasno da je ključni faktor ovdje – upravo vinar – čije je nepresušno znanje i ljubav prema vinu dolazilo sve više do izražaja sa svakim slijedećim, od ukupno šest kušanih vina. Nakon pjenušca kušali smo Graševinu Radosh 2021 uz bruschette sa namazom od čvaraka i mladim lukom, Chardonnay Radosh 2022 sa kockom od palente i umakom od vrhnja uz bučine sjemenke i prženi pršut, Rajnski rizling Radosh 2021 sa paštetom od tune na kruhu od heljde sa orasima i smokvama, te Frankovku Papak 2018 uz „slavonske ražnjiće“ sa kobasom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i kiselim lučicama. Desert je poslužen u tekućem agregatnom stanju – izborna berba prosušenih bobica traminca iz 2018 zaista nikoga nije ostavila ravnodušnim.

U slijedećem „dekantiranju“ u diWine bar dovodimo mladu i ambicioznu vinariju Bora iz Posedarja. Nećemo vam otkriti previše, samo to da ćete imati priliku kušati rijetko uzgajanu autohtonu hrvatsku sortu svrdlovinu. Rezervirajte u svojim kalendarima datum 29. lipnja, pa možemo zajedno saznati u kakve će nas vinsko-glazbene dimenzije povesti Kornelije i predstavnik vinarije Domagoj Žuža.

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia