Alumni FER-a za razvoj hrvatskog društva: Održano veliko okupljanje bivših studenata i studentica

Foto: FER

Preko tristo bivših studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) okupilo se na prvom velikom okupljanju alumna, koje se u četvrtak navečer održalo na FER-u.

Mnogi su danas vodeći članovi poslovne i znanstvene zajednice, a velik broj tehnoloških kompanija koje su ambasador Hrvatske u svijetu, osim uspjeha, povezuje činjenica da ih je osnovao ili vodi upravo alumni FER-a. Važnost ove zajednice sve je veća danas kada je tehnologija postala platforma, ne samo za razvoj industrija, nego i samog društva.

Foto: FER

“Već desetljećima alumni FER-a svojim profesionalnim djelovanjem ključan su dio tehnološkog razvoja, koji omogućava konkurentnost i rast hrvatskoga gospodarstva te stvara pretpostavku za razvoj svih segmenata društva”, poručio je Mladen Pejković, predsjednik Alumni odbora i stariji izvršni direktor u Atlantic grupi i istaknuo kako se čvršćim povezivanjem alumni zajednice žele ojačati i potaknuti aktivnosti koje stvaraju mjerljivu vrijednost za društvo te akademsku i gospodarsku zajednicu.

“Velik odaziv naših bivših studenata dokaz je da su alumni itekako željni doprinijeti. Osjećajući taj signal, u ožujku sam pokrenuo Alumni odbor s ciljem jačanja suradnje s fakultetom i iskorištavanja potencijala zajednice. Danas svjedočimo volji i pozitivnoj energiji alumna koji u svim industrijama žele pomoći ne samo svom fakultetu, nego i cijelome hrvatskome društvu. Želimo znanje i iskustvo obitelji FER-a staviti na raspolaganje cijeloj Hrvatskoj”, poručio je dekan Vedran Bilas.

Tijekom interaktivnog okupljanja predstavljena su područja u koja se alumni zajednica može uključiti, a koja su rezultat rada Alumni odbora pokrenutog u ožujku ove godine. Također su predstavljena područja za suradnju gospodarstva i FER-a, kroz razgovor o istraživačkim projektima.

Igor Strejček, direktor Mikroblinka, najavio je osnivanje Zaklade za studente slabijeg imovinskog stanja te istaknuo ciljeve za 2023. – dodjeljivanje minimalno deset stipendija u godišnjem iznosu te prikupljanje minimalno 20.000 eura do listopada. Zlatka Tečec Ribarić, direktorica poslovne jedinice u KONČAR – Institutu za elektrotehniku, predstavila je prednosti mentora i mentija te temeljne vrijednosti mentoring programa.

O važnosti privlačenja studenata iz inozemstva govorio je Davor Tomašković, predsjednik uprave Croatia osiguranja. Naime, nedavno su tri profesora s FER-a uvrštena u listu uglednog Sveučilišta Stanford u 2 posto najboljih znanstvenika na svijetu. Ta područja potrebno je dalje razvijati i brendirati FER kao mjesto izvrsnosti na svjetskoj razini, poručio je Tomašković. Renata Rubeša, pomoćnica direktora Sektora za poslovnu integraciju u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, osvrnula se na temu intenziviranja suradnje unutar Alumni zajednice kroz redovna okupljanja.

FER-ov potencijal za suradnju s gospodarstvom i Alumni zajednicom predstavili su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, koji su rekli više o istraživačkim projektima te novim studijskim programima i studiju na engleskom jeziku.

FER-ovi cijenjeni profesori: prof. dr. sc. Damir Žarko, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, doc. dr. sc. Marko Đurasević i izv. prof. dr. sc. Matko Orsag ispričali su o zanimljivim projektima i istraživanjima iz područja robotike, energetike, e-mobilnosti i umjetne inteligencije.

Prezentacije su bile popraćene pitanjima i razgovorom koji se nastavio i na druženju.

Podsjetimo, Alumni odbor čini 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar – Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL – AST), Mladen Pejković (Atlantic Grupa), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (KONČAR – Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).