50. MEDALJA BRAĆE SINKOVIĆ STIGLA NA JARUNU: “Ova će nam ostati u posebnom sjećanju!” [VIDEO]

Foto: Screenshot Youtube

Braća Martin i Valent Sinković vratila su se na pobjedničke staze. U finalu utrke dvojac na pariće, Sinkovići su dominanto slavili nad viceprvacima svijeta Španjolcima s vremenom 06:16.74. Zlato na otvaranju sezone ujedno je i 50. medalja karijere najtrofejnijih hrvatskih veslača u povijesti.

Treće mjesto pripalo je posadi iz Srbije. Za Sinkoviće ovo je bio posebno emotivan trenutak nakon razočaranja na svjetskom prvenstvu, a vrijeme koje su ostvarili sjajna je najava za Europsko prvenstvo koje ih očekuje od 25. do 28. svibnja u Sloveniji.

“Ništa manje nismo ni očekivali. Mi se moramo pokazati kao najbolji sportaši na svijetu, a Hrvati kao najbolja publika na svijetu. Predsjednik svjetske veslačke federacije se našalio da smo namjerno pustili na Svjetskom prvenstvu kako bi u Zagrebu mogli osvojiti tu 50. medalju”, izjavio je Martin Sinković.

“Išao je čamac stvarno odlično. Ovako sigurno pobijediti Španjolce koji su drugi na svijetu znači da smo na jako visokoj razini bez obzira što nisu došli Francuzi, svjetski prvaci. Tu će još biti Nizozemci kojima se vratila posada s Olimpijskih igara, ali na ovakvoj razini malo tko može biti”, dodao je njegiov brat Valentin.

BRAĆA LONČARIĆ ČETVRTI

Patrik i Anton Lončarić za dlaku su ostala bez medalje. Nešto slabiji tempo u odnosu na konkurenciju pokušali su nadoknaditi u završnici uz glasnu podršku navijača, no trećeplasirani Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton uspjeli su izdržati napad. Braća Lončarić cilj su prošli s vremenom 6:38.81. Zlato je osvojila švicarska posada koju čine Roman Roeoesli i Andrin Gulich dok su drugi bili Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez.

Anton Lončarić: “Druge posade su napravile jedan bolji korak u drugih 500m. Mi smo tu rekli, idemo veslati svoju trku i odradili smo sve kako smo planirali. Čak nam je u jednom trenutku bilo čudno kako nam tako odmiču, ali prema kraju publika je odradila svoje. Mi smo krenuli u taj finiš, počeli smo stizati i evo na kraju četvrto mjesto. Zadovoljni smo time.”

Patrik Lončarić: “Jedna lijepa trka, jedna lijepa završnica. Publika je dala svoj učinak u finišu, puno nam je pomogla. Mislim da je ovo bio jedan dobar početak sezone. Pokazali smo da možemo, da smo spremni za velike stvari.”

SESTRE JURKOVIĆ TREĆE

Finale ženskog dvojca bez kormilara ostalo je bez promjene u poretku u odnosu na kvalifikacije. Sestre Ivana i Josipa Jurković utrku su završile na trećem mjestu s vremenom 07:36.73 dok je zlato pripalo Španjolkama, a srebro posadi iz Češke. Nažalost, sestre Jurković nisu se našle na ceremoniji podjela medalja zbog pravila. Kako su u utrci sudjelovale samo tri posade, medalje u tom slučaju dobivaju samo prve dvije.

Josipa Jurković: “Zadnjih mjesec dana otkako smo sjele u čamac, čamac ne ide onako kako je išao prije dvije godine. Ne znamo koji je razlog, treniramo svaki dan ujutro i popodne, svaki dan smo tu na vodi. Pokušavamo se izvući iz te rupe, ali ne ide i toga smo se pribojavala prije Svjetskog kupa jer nema te regatne brzine koja je bila. Vjerujte, jako nam je teško pričati o ovome jer imamo osjećaj da smo u jedno ruku razočarale sve one koji su nam došli dati podršku.”

IVANA JURKOVIĆ: “Jednostavno je to neka rupa iz koje se moramo izvući. Vjerujemo jedna u drugu, imamo trenera kojem vjerujem u svemu. Svaki sportaš ima neke uspone i padove. Padneš jednom, digneš se dvaput dokle god ne nađeš ono zbog čega treniraš. Mislim da će nas ovo samo motivirati da i ove godine ispišemo povijest.”

ZA PET STOTINKI OSTALI BEZ MEDALJE

Najnapetiju utrku dana pružio je muški četverac na pariće u sastavu Karlo Borković, Davor Poljančić, Roko Bošković i Fran Suk koji u finalu ispustio broncu za nevjerojatnih 5 stotinki. Hrvatski četverac utrku je završio u vremenu 05:53.67 dok je trećeplasirana posada iz Švicarske cilj prošla s vremenom 05:53.62.

Zlatna medalja putuje u Češku, a srebro u Ukrajinu.

DAMIR MARTIN SLAVIO U B FINALU

Iako će se morati zadovoljiti pobjedom u B finalu, Damir Martin u tri dana odveslao je tri dobre utrke. Uz najglasniju podršku navijača ovog vikenda, Martin je u posljednjih 500 metara napravio prednost od čak tri sekunde nad konkurencijom i kroz cilj prošao s vremenom 07:07.64. Drugo mjesto pripalo je Moldavcu Ivanu Corsunovu dok je treći kroz cilj prošao Mađar Bendeguz Petervari-Molnar.

Uz Martina, jedini B finalisti bili su Vito Prižmić i Nino Varat u disciplini laki dvojac na pariće. Svoju zagrebačku avanturu u Svjetskom kupu završili su na 5. mjestu s vremenom 06:50.90.